Overzicht zeldzaamheden

Blog met verhalen over actuele waarnemingen van zeldzame vogels in België.

Oktober 2024

12 november 2024  ·  Simon Feys  ·  2165 × bekeken

Oktober is dé maand van het najaar, maar dit jaar leek het wat rustiger dan anders. Er werd wél een nieuwe soort voor België gevonden, maar helaas was die niet twitchbaar en bleven de meesten dus wat op hun honger zitten deze maand… Iets werd er uiteraard wel gezien (en misschien zijn we gewoon verwend?), lees er alles over in onderstaand overzicht!

Overzicht

Een Roodhalgans was vanaf 28 oktober aanwezig in de omgeving van Sint-Lenaarts en Loenhout (AN). Op basis van foto’s kon worden vastgesteld dat dit exemplaar hier ook al in de winter van 2021/22 en in december 2023 werd waargenomen. De eerste twee Wilde zwanen van het najaar vlogen op 24 oktober over de Bichterweerd bij Rotem (LI). Er werden een tiental Krooneenden gezien, verspreid over zeven locaties. Er waren twee dagen met mooie aantallen doortrekkende Kraanvogels: 16 en vooral 25 oktober. Het merendeel van de vogels trok door over de oostelijke helft van het land. De Roodhalsfuut van het AWW5-bekken bij Eeckhoven (AN) bleef daar de hele maand trouw op post. Er werden deze maand twee Kuifduikers gezien, op de Spuikom bij Oostende en de Sint-Pietersplas bij Brugge (allebei WV).

Kuifduiker Podiceps auritus, Brugge, 30 oktober 2024 (Julien Hainaut)

Een hele knappe vondst was de Grote grijze snip die op 11 oktober werd gevonden door Koen Devos bij Stuivekenskerke (WV). Dit is nog maar het achtste geval voor ons land, een echte topsoort dus! De volgende twee dagen werd deze vogel daar enkel nog in de voormiddag gezien.

Grote grijze snip Limnodromus scolopaceus, Stuivekenskerke, 12 oktober 2024 (Francis Pattyn)

Nog een leuke steltloper was de Grauwe franjepoot die Wouter Faveyts op 2 oktober ontdekte in het Zwin bij Knokke (WV). Ook deze vogel bleef nog een dag extra ter plaatse.

Grauwe franjepoot Phalaropus lobatus, Knokke, 3 oktober 2024 (Danny Claeysier)

Laat was de Witvleugelstern die op 7 oktober aanwezig was op de Bichterweerd bij Rotem (LI). Middelste jagers werden slechts op drie dagen rond de helft van de maand gezien, in totaal ging het slechts om een handvol exemplaren. De eerste Parelduiker vloog op 10 oktober langs de IJzermonding bij Nieuwpoort (WV). De eerste IJsduiker dan weer pleisterde op 22 en 24 oktober op de Spuikom bij Oostende (WV). Op 10 oktober vlogen enkele Grauwe pijlstormvogels langs verschillende telposten langs de kust. Diezelfde dag werd ook een Vale pijlstormvogel gezien bij De Panne. Bij Kieldrecht (OV) was nog de hele maand een Zwarte ibis aanwezig, een ander exemplaar vloog op 16 oktober over Westerlo (AN). Het laatste Woudaapje zat op 3 oktober aan de Bergelenput bij Gullegem (WV). Purperreigers werden nog de hele maand waargenomen in kleine aantallen. Grijze wouwen waren goed voor waarnemingen op vijf verschillende locaties, het ging bijna altijd om overvliegende exemplaren. De Dwergarend van Zedelgem (WV) werd daar nog op 8 oktober waargenomen, op 24 oktober vloog dit exemplaar rond bij Zerkegem (WV). Benieuwd of dat de laatste waarnemingen van deze vogel zal zijn dit jaar! Doorheen de maand waren er nog een tiental waarnemingen van Steppekiekendief. De eerste (en voorlopig enige) Ruigpootbuizerd van het najaar vloog op 5 oktober over de Kalmthoutse Heide (AN). Doorheen de maand weren nog zes Hoppen gemeld, het merendeel (vijf exemplaren) in Vlaanderen. In de eerste helft van de maand werden ook nog vijf Roodpootvalken gezien. Op 12 oktober vond Koen Vandepitte een Bonte kraai bij De Panne (WV), deze bleef daar aanwezig t.e.m. de 20e. Op 23 oktober volgde nog een waarneming bij Oostkamp door Arnout Zwaenepoel. Buidelmezen werden van 11 locaties gemeld, het hoogste aantal bedroeg vijf exemplaren in de Langemeersen bij Oudenaarde (OV). Er was één (ongedocumenteerde) melding van een Kuifleeuwerik bij Oostende, alle andere waarnemingen werden verricht langs de kust tussen de Franse grens en Westende. Bladkoningen werden nog de hele maand waargenomen, zoals gewoonlijk vooral aan de (oost)kust.

Bladkoning Phylloscopus inornatus, Zeebrugge, 15 oktober 2024 (Filip De Ruwe)

Met drie exemplaren (waaronder een vroege vogel op 5 oktober) was het een goede maand voor Pallas’ boszanger.

Pallas' boszanger Phylloscopus proregulus, Heist, 25 oktober 2024 (Davy Bosman)

Op 12 oktober ringde Nico De Regge een Raddes boszanger bij Bellem (OV). Het derde exemplaar voor dit najaar werd vervolgens gevonden door Lowie Lams bij Duinbergen op 17 oktober. De enige Bruine boszanger werd dan weer op 27 oktober waargenomen bij Kalmthout (AN). Een late Grote karekiet zat op 2 oktober nog bij Anderstad (AN). Een Struikrietzanger werd op 1 oktober ontdekt in het ontoegankelijke deel van de Voorhaven van Zeebrugge, de dag erop zat de vogel aan het Stapelterrein bij Heist. De vogel had het daar duidelijk naar zijn zin, en bleef vervolgens nog de hele maand aanwezig.

Struikrietzanger Acrocephalus dumetorum, Zeebrugge, 10 oktober 2024 (Filip De Ruwe)

Graszangers werden nog uit 44 km-hokken gemeld. In Heist (WV) werden nog twee Sperwergrasmussen gezien: op 7 oktober in het Directeur-Generaal Willemspark, en op 18 oktober in de Sashul.

Sperwergrasmus Curruca nisoria, Heist, 7 oktober 2024 (Elias Tibax)

Een leuke vangst was de Blauwstaart die op 6 oktober werd geringd bij Eksel (LI) door Albert Geuens. Dit betreft nog maar het 12e Belgische geval, en de vorige veldwaarneming dateert alweer van zes jaar geleden, hoog tijd voor nog eens een nieuwe twitchbare vogel dus!

Blauwstaart Tarsiger cyanurus, Eksel, 6 oktober 2024 (Toon Willems)

Waarnemingen van Grote piepers kwamen deze maand uit 32 km-hokken.

Grote pieper Anthus richardi, Zeebrugge, 26 oktober 2024 (Julien Hainaut)

Daarentegen werden er maar vier Duinpiepers meer waargenomen. Op 13 en 26 oktober werden overvliegende Siberische boompiepers bevestigd via een geluidsopname. Daarnaast waren er ook nog vijf mogelijke meldingen van deze soort. Roodkeelpiepers werden dan weer uit 23 km-hokken gemeld. Opvallend waren de drie binnenlandwaarnemingen van Frater deze maand, van telkens solitaire vogels. Dwerggorzen tenslotte werden van negen locaties gemeld. De absolute topsoort van de maand was echter de Maskergors die op 18 oktober werd geringd in het Zwin bij Knokke (WV). Dit betreft het eerste geval van deze soort voor België. De vogel werd na het ringen losgelaten in de Zwinvlakte, maar kon daar niet meer worden teruggevonden. Voor de twitchers onder ons blijft het dus wachten op een veldwaarneming om deze soort te kunnen bijschrijven op de Belgische lijsten. Na de Witkeelgors, Roodkeelnachtegaal en Langstaartklauwier van de afgelopen jaren, is dit alweer een echte topsoort die in het Zwin in de netten vliegt. Misschien toch eens wat meer de bosjes daar in de buurt uitkammen de komende najaren?

Maskergors Emberiza spodocephala, Knokke, 18 oktober 2024 (Johan Buckens)

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in november

In november is de grote hoeveelheid vogels al doorgetrokken, maar vaak duiken er deze maand nog wel wat zeldzaamheden op. Een zeldzame tapuit of klauwier behoort zeker tot de mogelijkheden, nog eens een Woestijntapuit zou leuk zijn. Of misschien nog een Bruine klauwier? Iets helemaal ‘nieuw’ mag natuurlijk ook, een Steppeklapekster of Aziatische woestijngrasmus anders? Het hoeven natuurlijk geen zangvogels te zijn, het watervogelseizoen is ook weer gestart, tijd voor een zeldzame zee-eend dus! Een goede meeuw mag zeker ook eens, Ivoormeeuw is wellicht te hoog gegrepen, maar wie weet! Iets zit er zowiezo nog ergens deze maand, iedereen gaan zoeken dus!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.