Blog

Blog met verhalen over actuele waarnemingen van zeldzame vogels in België.

Januari 2024

2 februari 2024  ·  Simon Feys  ·  1943 × bekeken

Daar waar januari doorgaans rustig start, was dat dit jaar helemaal anders. Middenin de feestperiode werd een ware topsoort gevonden, die veel volk op de been bracht. Wat er voor de rest nog werd gezien in de eerste maand van het jaar, lees je hieronder!

Overzicht

Een ongeringde Roodhalsgans zat op 8 januari bij Merelbeke (OV), van een exemplaar op 14 januari bij Oudenburg (WV) kon niet met zekerheid worden vastgesteld of deze ongeringd was. Het duo Ross' ganzen bleef nog heel de maand aanwezig. Soms leken ze een paar dagen verdwenen, om daarna steeds weer op te duiken in de buurt van Klemskerke (WV). Het kan nu niet lang meer duren voor ze weer noordwaarts trekken. Na drie maand proberen slaagde Filip De Ruwe er in om de volledige ring af te lezen van het geringde exemplaar, zodat we nu weten waar exact in Nunavut en wanneer (4 augustus 2017) deze vogel werd geringd.

Ross gans Anser rossii, Klemskerke, 13 januari 2024 (Filip De Ruwe)

Ross gans Anser rossii, Klemskerke, 13 januari 2024 (Filip De Ruwe)

Een ongeringde Dwerggans zat op 7 januari aan het spaarbekken van Kluizen (OV). Wilde zwanen werden in een viertal regio’s gezien, het grootste aantal bedroeg zes exemplaren op 15 januari bij Neerpelt (LI). In Roksem (WV) werd de Siberische taling op 10 januari nog eens gezien. Krooneenden werden op een tiental plaatsen gezien, een groepje van vier bij Mol was het hoogste aantal op één locatie. Er werden een vijftal ongeringde Witoogeenden gezien. Twee IJseenden zaten op 9 januari in Harchies (HA), van 12 t.e.m. 24 januari zat er één langs de Grensmaas (LI). Eind januari was er al een eerste golfje van trekkende Kraanvogels. Naast de twee al lange tijd aanwezige Roodhalsfuten, werden er ook gezien bij Hofstade (VB) en de Barrages de l'Eau d'Heure (HA). Er waren drie meldingen van Kuifduiker, allen uit West-Vlaanderen. Het heeft even geduurd, maar op 11 januari kwam dan toch de melding dat Kazjerka de Ringsnavelmeeuw terug in het land was. Hij bleef ook nu weer in de omgeving van Puurs rondhangen.

Ringsnavelmeeuw Larus delawarensis, Puurs, 19 januari 2024 (Vincent Legrand)

Op 6 en 7 januari werden dode Papegaaiduikers Papegaaiduikers gevonden op de stranden van Middelkerke en Nieuwpoort. Er werden 13 Parelduikers gemeld, op één exemplaar bij Waasmunster (OV) na allemaal in West-Vlaanderen. Naast vier langsvliegende IJsduikers, waren er ook maar liefst 13 pleisteraars aanwezig, waaronder nog steeds de vijf exemplaren op de Spuikom bij Oostende (WV). De Dwergaalscholver van Mol bleef daar nog de hele maand aanwezig. Ook de Kuifaalscholver van Oostende was nog de hele tijd te bekijken, in de haven van Zeebrugge werd er ook één exemplaar gezien. De Zwarte ibis van Kieldrecht (OV) werd daar nog t.e.m. 6 januari gezien. Er werden vier Kwakken waargenomen, allemaal in de westelijke helft van het land. Het hoogste aantal Koereigers op één locatie waren de 150 vogels die op 7 januari bij Ploegsteert kwamen slapen. Rode wouwen werden gemeld uit 109 km-hokjes. Het koppel Zeearenden van de IJzervallei was nog steeds aanwezig op en bij hun nest. In Nederland is de eileg van deze soort tussen half februari en eind maart, het wordt dus stilaan spannend daar! Op een tiental andere locaties werd de soort ook nog waargenomen. De overwinterende Ruigpootbuizerd van het Plateau du Gerny (LX) werd daar nog de hele maand waargenomen.

Ruigpootbuizerd Buteo lagopus, Humain, 4 december 2023 (Alain De Broyer)

Klapeksters werden uit 83 km-hokjes gemeld, zo goed als allemaal in het noord- en zuidoosten van het land. Nagekomen nieuws dat zeker het vermelden waard is, is de aanwezigheid van een slaapplaats van maar liefst 488-620 Raven in de buurt van Môchamps (LX). Met maar acht stuks bleef het een magere maand voor Pestvogel. Op zes plaatsen werden Buidelmezen waargenomen. Geen veranderingen bij de Kuifleeuweriken, met enkel meldingen van de westkust. De Bruine boszanger van de Sashul bij Heist (WV) werd daar nog op 4 en 7 januari waargenomen.

Bruine boszanger Phylloscopus fuscatus, Heist, 4 januari 2024 (Johan Buckens)

Graszangers werden maar uit 15 km-hokken gemeld, benieuwd hoe ze de korte koudeprik doorstaan hebben. Toen iedereen op 4 januari nog volop in feestmodus was, kwam er in de late namiddag de melding van Dries Meskens dat hij een Blauwe rotslijster had gezien in Durbuy. Waarvoor een bezoek aan de kerstmarkt al niet goed kan zijn! Aangezien het al laat in de namiddag was, slaagden maar een vijftal andere vogelaars er nog in de vogel die dag te zien, voor alle anderen zou het vroeg opstaan worden, en hopen dat de vogel er nog rondhing. Op de ochtend van 5 januari liep er dus al heel vroeg veel volk rond in Durbuy, gelukkig werd de vogel die na een tijdje zoeken gevonden, en kon iedereen genieten van deze schitterende vogel. T.e.m. 21 januari konden honderden mensen genieten van deze topsoort. Het gaat hier om het tweede geval voor België, 147 jaar na het eerste. Knappe vondst, en wat een begin van het nieuwe jaar!

Blauwe rotslijster Monticola solitarius, Durbuy, 5 januari 2024 (Filip De Ruwe)

De Aziatische roodborsttapuit bleef ook nog de hele maand aanwezig, het is de eerste keer dat deze soort in België overwintert.

Aziatische roodborsttapuit Saxicola maurus, Oudenburg, 16 januari 2024 (Joachim Pintens)

Ook de overwinterende Frater van het Zwin werd daar nog regelmatig waargenomen. Met maar vijf exemplaren op drie locaties blijft het een zwakke winter voor Sneeuwgors. Bij Roly werden minstens twee Cirlgorzen waargenomen. Dwerggorzen tenslotte waren aanwezig bij Wetteren en Hoegaarden.

Dwerggors Emberiza pusilla, Hoegaarden, 20 januari 2024 (Bjarne Verhaeghe)

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in februari

Het jaar is nog maar een maand ver, en net zoals vorig jaar met de Zwartkoprietzanger heeft iedereen al de kans gekregen om een nieuwe soort voor de Belgische lijst te zien. Februari is vaak nog steeds vrij rustig op vogelvlak, maar een koudeprik of storm kan altijd wat beweging opleveren. Ganzen (Zwarte rotgans?), eenden (Brilzee-eend?) en meeuwen (Kleine kokmeeuw, Lachmeeuw?) afkijken kan nog steeds iets leuk opleveren, maar ook extreem weer elders in Europa kan zorgen voor verplaatsingen tot bij ons. Een Grote trap zou veel bekijks trekken, de vorige dateert alweer van 2011. Of waarom eens geen Pacifische parelduiker of Beringmeeuw om eens echt wild te dromen? Ergens in een groepje gorzen zit zeker ook iets beter dan een Dwerggors, een Maskergors zou fijn zijn! Februari telt dit jaar zelfs een dag extra om iets goed te vinden, iedereen naar buiten dus!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.