Overzicht zeldzaamheden

Blog met verhalen over actuele waarnemingen van zeldzame vogels in België.

September 2024

10 oktober 2024  ·  Simon Feys  ·  1950 × bekeken

September was al heel wat ‘beter’/drukker dan de zomermaanden, maar een echte topsoort bleef voorlopig nog uit. Gelukkig was er genoeg om iedereen bezig te houden, en werden er heel wat leuke soorten waargenomen!

Overzicht

Een Wilde zwaan (die ook al tijdens de zomer aanwezig was) hing nog de hele maand rond in Limburg. Krooneenden werden maar van een viertal locaties gemeld. Witoogeend was nog iets schaarser, met maar melding van drie exemplaren. Dat is evenveel als Kwartelkoningen, één van deze exemplaren was jammer genoeg een dood exemplaar. Porseleinhoentjes werden nog uit 12 gebieden gemeld. Kraanvogels waren ook al goed voor een tiental waarnemingen, dat mogen er de komende weken nog wat meer worden. De enige Roodhalsfuut zat nog de hele maand op AWW5 bij Eeckhoven (AN). De laatste Steltkluut werd op 13 september gezien te Drijdyck bij Kieldrecht (OV). Vooral in het begin van de maand passeerden nog heel wat Morinelplevieren, alles in totaal goed voor een 90-tal exemplaren. De grootste groep zat bij Burdinne (LG) en bestond uit 12 exemplaren. Grauwe franjepoten deden het erg goed deze maand, met maar liefst drie exemplaren. Een eerste werd op 18 september ontdekt te Drijdyck (OV) door Kenny Hessel, deze vogel bleef drie dagen aanwezig. De 22e vond Wout De Rouck een nieuw exemplaar in de Putten (ook al bij Kieldrecht, OV), dit exemplaar was vier dagen te bekijken. De 28e tenslotte vond Björn Deduytsche een vogel op de Callemoeie bij Nazareth (ook weer OV), deze vogel bleek de volgende dag al gevlogen.

Grauwe franjepoot Phalaropus lobatus, Kieldrecht, 23 september 2024 (Ronny De Malsche)

Er werden nog 16 Reuzensterns waargenomen, de laatste op 17 september. Witvleugelsterns werden nog gezien op 2 september bij Kallo (OV), en op 8 september langs Nieuwpoort (WV).

Witvleugelstern Chlidonias leucopterus, Kallo, 3 september 2024 (Raymond De Smet)

Er werden zes langsvliegende Vorkstaartmeeuwen gezien, waaronder een groepje van vier langs Knokke (WV) op 11 september. Ook Kleinste jager was goed voor een zestal exemplaren, deze vlogen allemaal langs telposten aan de kust. Middelste jagers passeerden op vier verschillende dagen, waarbij het telkens om lage aantallen ging. Een Stormvogeltje vloog op 27 september langs De Panne (Johannes Jansen). Op 11, 12 en 27 september vlogen ook enkele Vaal stormvogeltjes langs, maar ook bij deze soort ging het steeds om enkelingen. Dezelfde dagen vlogen er ook behoorlijk wat Grauwe pijlstormvogels, op 11 september werden er zelfs 174 geteld langs De Panne. Zoveel zeevogels, daar moesten wel wat Vale pijlstormvogels tussen zitten! Op 9 september werden er maar liefst 11 gemeld langs De Panne, twee dagen laten vlogen er nog twee langs. Straf was de Kuifaalscholver die op 7 september langs Honnay (NA) vloog. In de buurt van Kieldrecht (OV) hingen nog de hele maand vier Zwarte ibissen rond, in de IJzervallei werden er ook nog twee gezien. Het laatste Woudaapje werd de 22e gemeld bij Oud-Heverlee (VB). Kwakken werden doorgegeven uit 24 km-hokken, ongeveer de helft van de maand ervoor. In de IJzervallei kwamen op 23 september 154 Koereigers slapen. Grijze wouwen vlogen op 22 september over de Achterhaven van Zeebrugge (WV), en de dag erop over Assenede en Boekhoute (OV).

Grijze wouw Elanus caeruleus, Zeebrugge, 22 september 2024 (Julien Hainaut)

Een Slangenarend werd op 15 september nog gezien bij Koersel (LI). De Dwergarend van het Vloethemveld (WV) werd daar nog bijna de hele maand gezien. Er werden nog een 20-tal Steppekiekendieven gemeld deze maand, dat zijn er een handvol meer dan het aantal Grauwe kiekendieven. T.e.m. 9 september werden nog zes Hoppen gezien, daarna leken ze allemaal naar warmere oorden te zijn vertrokken. Op 7 september zag Carlo van Seggelen een Scharrelaar over zijn huis vliegen bij Balen (AN). Op 20 september werden nog twee Bijeneters gezien. Draaihalzen werden gemeld uit 48 km-hokken, dat zijn er negen meer dan vorig jaar in september. Een influx van Roodpootvalken zorgde in het begin van de maand voor heel wat waarnemingen, de soort werd uit maar liefst 108 km-hokken doorgegeven!

Roodpootvalk Falco vespertinus, Sombreffe, 13 september 2024 (Félix Ansseau)

Buidelmezen werden enkel in Zandvliet (AN) waargenomen, de soort werd daar op drie data gemeld. Geen veranderingen bij de Kuifleeuweriken, die bleven trouw aan de westkust. Erg leuk was de Kortteenleeuwerik die Geert Beckers op 13 september vond bij Helchteren (LI). Jammer genoeg zat de vogel in ontoegankelijk gebied, en bleef deze niet lang aanwezig…

Kortteenleeuwerik Calandrella brachydactyla, Helchteren, 13 september 2024 (Geert Beckers)

Bladkoningen werden vanaf 19 september gezien, en werden algemener naar het eind van de maand toe. Op 25 september vond Diederik D’Hert een Raddes boszanger in zijn tuin te Houtem (WV), even later vloog deze in zijn netten en kon hij worden geringd.

Raddes boszanger Phylloscopus schwarzi, Houtem, 25 september 2024 (Diederik D'Hert)

Er werden nog twee Grote karekieten geringd deze maand, ook van de Waterrietzanger vlogen er nog twee stuks in de netten. En om in het zelfde thema te blijven: er werden ook twee Struikrietzangers geringd, op 1 september bij Teralfene (VB), en op 4 september in het Zwin bij Knokke (WV). Van de Snor werden dan weer nog vier exemplaren gevangen. Graszangers bleven goed vertegenwoordigd, met waarnemingen uit 83 km-hokken. De enige Sperwergrasmussen werd op 21 september waargenomen in de Sashul bij Heist (WV) en op 24 september in Tienen (VB). Op 24 september vond Davy Bosman de tot nu toe enige Kleine vliegenvanger van het najaar, in het Visserskruis bij Zeebrugge (WV). Het was een goede tweedaagse voor Davy, want de dag ervoor had hij al een Aziatische roodborsttapuit gevonden bij Oostende (WV)! Op 15 september zag Filip De Ruwe ook al een exemplaar bij De Haan (WV). Met nog maar 16 aanvaarde gevallen is dit nog steeds een hele zeldzame soort, en indien aanvaard worden dit de vroegste exemplaren ooit, meestal duikt deze soort hier pas in oktober (of nog later op).

Aziatische roodborsttapuit Saxicola maurus, Oostende, 28 september 2024 (Stéphane Defrancq)

Grote piepers waren goed voor acht exemplaren deze maand. Duinpiepers werden vooral in het begin van de maand nog gezien, met waarnemingen uit 70 km-hokken. Roodkeelpiepers waren dan weer goed voor acht stuks. Op 14 september zat de eerste Sneeuwgors al bij Oostduinkerke (WV). Met meer dan 25 exemplaren was het een goede maand voor Ortolaan. Een vogel bij Neerpede (BR) was enkele dagen aanwezig en liet goed bij momenten goed bekijken.

Ortolaan Emberiza hortulana, Neerpede, 11 september 2024 (Julien Hainaut)

Een Dwerggors tenslotte werd op 29 september gezien bij Helchteren (LI).

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in oktober

Na een eerder zwakke september, krijgen we hopelijk in oktober nog wat leuks te zien. Het lijkt voorlopig geen topjaar voor Amerikaanse zangvogels in Europa, dus moeten we misschien vooral naar het oosten kijken? De Roetvliegenvanger in Nederland doet alvast dromen! Als dat te hoog gegrepen is, kan een Taigavliegenvanger misschien ook? Of een leuke klauwier anders, eindelijk eens die Turkestaanse? Een zeldzame tapuit kan natuurlijk ook, wordt het een Woestijn of Izabel, of anders eens een ‘blonde’ (maakt niet uit welke!)? Nu we de Groene fitis hebben gehad kunnen we ook naar andere phyllo’s kijken, Swinhoes of Kroonboszanger anders? In oktober kan heel erg veel, het moet enkel gevonden worden!

Wie graag nog mee doet met het voorspelspel, lijstjes insturen kan nog altijd! Er kwamen al heel wat leuke soorten binnen, maar er zijn zeker nog niet voorspelde soorten die misschien wel de volgende ‘nieuwe Belg’ kunnen worden! Je lijstje met 5 soorten insturen kan via mail, whatsapp, … of gelijk welk ander communicatiemiddel!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.