Overzicht zeldzaamheden

Blog met verhalen over actuele waarnemingen van zeldzame vogels in België.

December 2024

7 januari 2025  ·  Simon Feys  ·  1240 × bekeken

Na het eerder rustige najaar en begin van de winter, bleek december zowaar een heel erg leuke maand te zijn, met verschillende erg goede soorten. Welke dat waren lees je hieronder allemaal in het laatste overzicht van 2024!

Overzicht

Klassiek om dit overzicht te beginnen in de winter, is Roodhalsgans. Er kwamen waarnemingen van zes locaties, met op minstens één van die plaatsen twee verdachte/ontsnapte exemplaren. Dwergganzen werden van drie locaties gemeld, waarbij de vogel bij Merkem (WV), die gevonden werd door Joachim Pintens, wellicht de beste papieren had.

Dwerggans Anser erythropus, Merkem, 28 december 2024 (Joachim Pintens)

Wilde zwanen deden het beter dan in november, met nu toch waarnemingen uit een tiental gebieden. Het hoogste aantal betrof een groepje van zeven vogels dat bij Roly (NA) zat. Krooneenden waren dan weer wat schaarser, met slechts op een viertal plaatsen vogels. Een groepje van vijf exemplaren bij Mechelen was het ‘beste’ voor deze soort in december. Witoogeenden werden van vijf locaties gemeld, de vogel bij Mol (AN) was de enige ‘long-stayer’. Leuk was de IJseend die op 1 december kortstondig in het Zwin (WV) werd waargenomen, de enige melding van deze soort voor deze maand. Dezelfde dag zag Filip De Ruwe een Pijlstaartgierzwaluw langsvliegen bij Houtave, jammer genoeg kon deze vogel niet meer worden opgepikt, en bleef het dus bij een éémans-waarneming. Er zijn nog geen eerdere aanvaarde gevallen van deze soort in België. Op 9 december werd in een tuin bij Ieper (WV) een tortel gefotografeerd, jammer genoeg ging het om een Zomertortel en niet de oostelijke tegenhanger. Op 1 en 2 december was er, vooral in het oosten van het land, nog een golfje doortrekkende Kraanvogels waar te nemen. Met waarnemingen op vijf locaties was het een behoorlijke maand voor Roodhalsfuut. Opvallend was dat alle waarnemingen ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel-Chimay werden gezien, en er geen waarnemingen waren in Oost- of West-Vlaanderen. Kuifduikers werden dan weer voornamelijk ten westen van deze lijn gezien, en dit op zes locaties. Knap was de vondst van een Grote grijze snip op 17 december door Kenny Hessel bij Kieldrecht (OV). Al het tweede geval dit jaar, en nog maar het negende in totaal! De vogel bleef de rest van de maand in de omgeving aanwezig, maar liet zich soms moeilijk terugvinden.

Grote grijze snip Limnodromus scolopaceus, Kieldrecht, 17 december 2024 (Ronny De Malsche)

Doorheen de maand werden minstens vier overwinterende Kleine strandlopers waargenomen. Op 23 december vlogen maar liefst twee Papegaaiduikers langs De Panne (WV), een mooie beloning om ook ’s winters over zee te kijken. Waarnemingen van Kleine alken waren er dan weer op 11 december bij Nieuwpoort (WV) en op 22 december bij Middelkerke (WV). Naast eerder verwachte waarnemingen aan de kust, werden ook op vier locaties in het binnenland Parelduikers gezien.

Parelduiker Gavia arctica, Froidchapelle, 17 december 2024 (Julien Hainaut)

Dat was evenveel als IJsduikers, ook van deze soort waren er daarnaast enkele waarnemingen langs de kust. Winterse waarnemingen van Vaal stormvogeltje zijn niet dik gezaaid, deze maand werden er drie waargenomen. Er werden ook nog minstens zeven Grauwe pijlstormvogels gezien, ook leuk voor de winter. De Zwarte ibis van Drijdyck (OV) werd daar nog t.e.m. de 8e gezien, daarna waren er geen waarnemingen meer dan deze soort. Helemaal ‘out-of-season’ was de Ralreiger die vanaf de 18e aanwezig was in het Broek Denaeyer bij Willebroek (AN). Dit is het eerste exemplaar ooit dat hier wordt waargenomen tussen 21 oktober en 30 maart, behoorlijk straf dus!

Ralreiger Ardeola ralloides, Willebroek, 1 januari 2025 (Bruno Godar)

Purperreigers werden nog van drie locaties gemeld deze maand. Evenzeer passend in het rijtje van ‘straffe overwinteraars’, is de Zwarte wouw die op 1 december werd gefotografeerd bij Bocholt (LI). Zeearenden werden verspreid over het land gezien, met de meeste waarnemingen weinig verrassend in de IJzervallei (WV). Er waren drie meldingen van Ruigpootbuizerd, jammer genoeg kon geen enkele van deze worden gefotografeerd. Overwinterende Klapeksters werden enkel in de oostelijke helft van het land waargenomen. Buidelmezen werden enkel bij Berendrecht (AN) en Kallo (OV) gezien. Geen nieuws van de Kuifleeuweriken, met enkel meldingen ten westen van Westende (WV). Het groepje van drie overwinterende Strandleeuweriken bleef ook trouw op post in het Zwin (WV), en trok redelijk wat bezoekers. Bij Heist (WV) werd op 1 en 14 december nog een Bladkoning waargenomen.

Bladkoning Phylloscopus inornatus, Heist, 14 december 2024 (Pascal De Langhe)

Verrassend was de Pallas’ boszanger die op 26 december opdook bij Ruien (OV). Graszangers werden uit slechts 16 km-hokken gemeld, afwachten hoe de winter evolueert om te zien hoe deze soort het komend voorjaar zal doen. Straf was het overwinterende Paapje dat op 20 december werd waargenomen bij Sint-Margriete (OV). Nog veel straffer was de Alpenheggenmus die op 29 december werd ontdekt door Miranda Vermeylen en Filip Collet, en dat in centrum Mechelen (AN)! Jammer genoeg bleek de vogel de volgende dag in zeer slechte conditie, en werd besloten een Vogelopvangcentrum in te schakelen in de hoop het dier te kunnen redden. Dat lukte echter niet, en ’s avonds overleed de vogel daar. Dit betreft het tweede geval dit jaar, en nog maar het 12e in totaal.

Alpenheggenmus Prunella collaris, Mechelen, 29 december 2024 (Paul Pugh)

Al even straf was de Mongoolse pieper die Geert Spanoghe op het eind van de maand ontdekte bij Wachtebeke (OV). Jammer genoeg bleek deze vogel niet mee te werken, en kon deze (voorlopig) nog niet worden teruggevonden of bevestigd worden door opnames en/of foto's. Er zijn negen aanvaarde gevallen van deze soort. In het begin van de maand waren er twee maal waarnemingen van Frater uit het Zwin (WV), maar daar bleef het bij. IJsgorzen werden van slechts drie locaties gemeld deze maand. Bijna alle meldingen van Sneeuwgors tenslotte kwamen van het strand van Zeebrugge, waar tot 11 exemplaren werden waargenomen.

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in januari

Een nieuw jaar, tijd voor nieuwe soorten dus! Vorig jaar was het begin januari al prijs met de Blauwe rotslijster, benieuwd of we ook in 2025 zo vroeg zullen kunnen scoren! Voor inspiratie moeten we niet ver kijken, met de Pacifische parelduiker die sinds enkele dagen rondzwemt in Nederland! Of anders nog eens een Grote trap, dat is ook alweer even geleden? Meeuwenslaapplaatsen afkijken kan zeker ook iets opleveren, een Ringsnavelmeeuw of een Grote of Kleine burgemeester is altijd een leuke vondst. Of wie weet zwemt er wel ergens een Dikbekfuut rond? Naast meeuwen of watervogels, kunnen ook groepjes gorzen iets leuks ‘vasthouden’, zoals een Witkopgors. Maar ook tuinen kunnen in deze periode iets opleveren, bekijk dus zeker regelmatig die voederplaatsen eens goed, wie weet zit er wel een Baltimoretroepiaal te wachten op warmere tijden!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.