Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

een doordeweekse derde dinsdag in september

18 september 2007  ·  4084 × bekeken

Er zijn een aantal soorten die niet op mijn jaarlijst mogen ontbreken. De Noordse Pijlstormvogel hoort daar zeker bij. Ik zit al een tijd te azen op een gelegenheid om deze soort op mijn jaarlijst te kunnen zetten. Afgelopen weekend werden in het noorden diverse Noordse Pijlen gezien: vrijdag zag Thomas van der Es een vogel langs Ameland vliegen, zaterdag vloog een vogel langs Rottumeroog en zondag langs Rottumerplaat. Het leek me daarom logisch maar weer een keer de boot naar Ameland te pakken om deze soort daar op te rollen. Het hele weekend hield ik Windguru in de gaten. Volgens deze site zou dinsdag de wind met kracht 5-6 uit het noorden komen.

Op dinsdagmorgen loopt de wekker weer eens om half vijf af en stap ik om half acht in Holwerd aan boord van de boot naar Ameland. Tot mijn grote vreugde kom ik aan boord nog vier andere vogelaars tegen: Thijs Knol, Berthil Bosch en twee mij niet bekende vogelaars. Zo hoef ik niet alles alleen te tellen en 5 paar ogen zien meer dan die van mij alleen. Tijdens de overtocht fantaseren en speculeren we over alles wat we gaan zien. De vooruitzichten zijn goed, het kan niet anders dan dat het een mooie dag wordt.

Om kwart voor negen zitten we aan zee. Het beeld is weer als vanouds, het vliegt ongelooflijk goed. Heel veel Jan van Genten, Grauwe Pijlen en Noordse Stormvogels vliegen boven zee. Het duurt niet lang voordat Thijs een Parelduiker meldt. In een paar tellen heb ik de vogel in beeld en kijk ik naar mijn eerste Parelduiker (# 315) van dit jaar. Snel hierna roept Thijs dat hij een Noordse Pijl ziet. Dankzij de goede aanwijzingen van hem is het eenvoudig de Noordse Pijlstormvogel (# 316) op te pakken. Binnen een uur al twee nieuwe jaarsoorten! Ik ben vooral blij met mijn Noordse Pijl, daar ben ik speciaal voor naar Ameland gekomen.

Het eerste uur vliegt het zo goed, dat we enorm spijt hebben van dat we niet bij zonsopgang aan zee hebben gezeten; toen heeft het waarschijnlijk nog veel beter gevlogen. Tot halverwege de middag blijft het spannend, heel veel Jannen en Noordse Stormvogels vliegen langs. De aantallen jagers vallen een beetje tegen, alleen Grote Jagers doen het vandaag goed. Aan het einde van de middag staat de teller op: 3 Parelduikers, 153 Noordse Stormvogels, 63 Grauwe Pijlen, 1 Noordse Pijl, 2 Vaaltjes, 518 Jan van Genten, 1 Middelste en 1 Kleinste jager, 11 Kleine Jagers, 42 Grote Jagers, 6 Vorkstaartmeeuwen en 4 zware regenbuien. Ik neem afscheid van Thijs en Berthil en rijd met een meer dan tevreden gevoel richting Almere.