Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

307 + 262 = 308

29 augustus 2007  ·  7728 × bekeken

Op het moment dat ik bij Weesp de A1 opdraai, gaat mijn telefoon en vervolgens mijn semafoon: Aziatische Goudplevier bij Workum ! De vogel is ontdekt door Jaap Eerdmans en ik bel hem direct voor wat informatie. Helaas is de vogel uit beeld, maar waarschijnlijk nog wel in het gebied aanwezig. Ik laat Almere links liggen en rijd door naar het noorden.

Aan het begin van de avond kom ik aan in de Workumerwaard. Hier kom ik Aart en Hennie Vink en Jacob Bosma tegen. Zij hebben de vogel nog niet gevonden. We scopen de hele Workumerwaard vanaf verschillende punten af, maar zonder resultaat. Wanneer de zon ondergaat sta ik met Martijn Bot en een stel Zwollenaren nog steeds te zoeken. Het licht wordt steeds slechter en we besluiten naar huis te gaan.

Woensdagmorgen ben ik druk aan het werk als de telefoon gaat: Aart Vink met het bijzonder goede nieuws dat hij de vogel in beeld heeft. Gelukkig kan ik de rest van de dag vrijnemen en ik vertrek wederom naar het noorden. Ik arriveer om een uur of twee in de Workumerwaard en begin van voren af aan met zoeken. Dit valt niet mee: de vogels zitten ver weg en er zijn veel luchttrillingen. Ik zoek de hele middag alle velden af. Er zitten genoeg Goudplevieren, maar voorals nog geen Aziaat. Tegen een uur of vijf richt ik mijn telescoop weer op een versgemaaid weiland. De eerste scan levert niets op, maar dan valt mijn oog op een plevier die achterin het weiland loopt. De vogels is nog bijna in volledig zomerkleed en lijkt slanker. Ik houd deze vogel goed in de gaten. Loopt het zwart nu echt door tot op de onderstaartdekveren, of is het een schaduweffect? Terwijl ik hoopvol blijf kijken, komt Jacob Bosma aanrijden. Ik wijs hem mijn kandidaat aan en samen blijven we de vogel volgen. Langzaam komt hij steeds dichterbij en worden meer details voor ons zichtbaar. Ondertussen maak ik met mijn fototoestel wat filmpjes door de telescoop (binnenkort te zien op www.lauwersmeer.com). Dan vliegt de vogel plotsklaps op en zien we de grijze ondervleugels: Aziatische Goudplevier (# 308) !

Ik geef de vogel per semafoon door en direct daarna besluit de vogel dat het welletjes is geweest en vliegt weer op. Jacob kan de vogel met zijn telescoop volgen en ziet hem ver ten noorden van de Workumerwaard weer naar beneden gaan. Jacob gaat zoeken, maar ik vertrek in tegenovergestelde richting, terug naar Almere.