DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Brileider op Texel!

15 januari 2025  ·  Elian Hijne, Maurice Prins & Rodny Stolk  ·  12694 × bekeken

Na een mooi weekend vogelen op Texel waren mijn vriend Maurice Prins en ik onderweg naar de veerboot. We hadden wat tijd over, dus we besloten nog even te gaan scopen bij de IJzeren Kaap. Vrijwel meteen zag ik een wat vreemd uitziende Eider een paar keer boven een golf uit dobberen. Nu zit het met mijn kennis van Nederlandse vogelsoorten wel goed, al zeg ik het zelf, maar waar het Amerikaanse soorten betreft ligt dat even anders. Zodoende duurde het even voordat we doorhadden waar we nu eigenlijk naar zaten te kijken. En toen het kwartje eenmaal was gevallen, konden we het nog steeds niet helemaal geloven.

Mijn meest bijzondere zelfontdeksoort tot nu toe was een Roodmus in een woonwijk in Almere, toch van een iets ander kaliber, als ik me even eufemistisch mag uitdrukken. En ik ga er altijd vanuit dat op Texel zo veel ervaren vogelaars rondlopen, dat de kans op een bijzondere ontdekking nihil is. Aan de andere kant, Texel zou Texel niet zijn, als je niet zomaar tegen een zeldzaamheid aan kunt blunderen. Zelfs al hoort die zeldzaamheid op dit moment rond te zwemmen tussen de ijsschotsen in de Beringzee.

Sowieso is een mannetje Brileider (Somateria fischeri) eigenlijk niet te verwarren met welke andere soort dan ook, dus hebben we ‘m snel gemeld op waarneming.nl. Gelukkig had Maurice meteen al wat beeldmateriaal veilig gesteld, zodat we een bewijsplaat konden bijvoegen. Binnen enkele minuten kwamen de eerste vogelaars over de dijk en net als met schapen over de dam, volgden er al snel meer. De rest is geschiedenis 😊.

Elian Hijne & Maurice Prins

Brileider Somateria fischeri, De IJzeren Kaap, Texel, 13 januari 2025 (Elian Hijne)

Het verhaal van Rodny Stolk

Na een flinke vergaderochtend wil ik net een broodje pakken om te gaan lunchen. Terwijl ik wil gaan zitten, krijg ik in de appgroep met al mijn vogelvrienden een link doorgestuurd. Omdat ik zie dat het van texel.waarneming.nl komt, klik ik snel op de link. Ik zie eerst alleen "Brileider" staan. Niet direct gaat er een belletje rinkelen. Een invoerfoutje? Een hoax? Je komt het net iets te vaak tegen… Maar als ik verder naar beneden scroll, gaat mijn hart direct sneller kloppen! Een foto van een Brileider vol in beeld, op een zee die verdacht veel op de Waddenzee lijkt!

Brileider Somateria fischeri, De IJzeren Kaap Texel, 13 januari 2025 (Ruud van Beusekom)

Ik twijfel, want ondertussen zie ik in drie appgroepen dezelfde link voorbij komen, maar in de Bird Alerts Texel is nog niets gestuurd. Snel stuur ik de link door in de appgroep, zodat anderen ook kunnen gaan rijden. Daarna haast ik me naar de auto!

Vanaf Oudeschild is de tocht gelukkig niet zo ver. Bijzonder wat er allemaal door je hoofd kan gaan in een tocht van uiteindelijk maar acht minuten. Gek genoeg is een van de eerste dingen die ik doe als ik wegrijd, berekenen hoe snel de eersten van het vasteland kunnen arriveren. De boot van 13:30 uur haalt eigenlijk niemand meer, dus pas bij de boot van 14:30 uur komen de eersten aan.

Na een zenuwslopende autorit, die gelukkig alleen maar langs een rustige waddendijk voert, kom ik op de locatie aan. Ik zie mensen rondom een auto staan met telescopen. Ik twijfel even of dat misschien de ontdekkers zijn, maar ze stappen pas net uit. Vlug haal ik mijn spullen uit de auto en herken Cees Roselaar, die mee is op excursie. Het lijkt er niet op dat ze weten dat er een Brileider zit! Ik ren langs hen en roep dat er een Brileider wordt gemeld aan de andere kant. Ook bij hen schakelt de versnelling direct in.

Even later zie ik een echtpaar staan. Ik scan met mijn kijker, maar ik zie de Brileider niet meteen. Ik ren snel naar het echtpaar toe en roep al van een afstand: "Zijn jullie de ontdekkers?" Het enige wat ik terughoor, is: "Ja, what the f*ck!" Ze wijzen de vogel snel en kundig aan, en ik app met trillende vingers in de Bird Alerts Texel: "Nu tp!!". Ik weet dat het fijne, snelle en deskundige team van Dutch Birding Admins alert is op zo'n soort waarneming, dus ik laat het piepen aan hen over. Dank dus ook aan die snelle schakel!

Brileider Somateria fischeri samen met een Eider Somateria mollissima, De IJzeren Kaap, Texel, 13 januari 2025 (Ruud van Beusekom)

Door goede communicatie is snel duidelijk dat het echt geen hoax is en dat heel vogelend Nederland zijn afspraken moet afzeggen, dingen uit handen moet laten vallen en familie of collega's moet teleurstellen. "Maar deze soort moet je niet missen" zal vast een bekende uitdrukking zijn voor vogelend Nederland. En deze keer is het echt zo. Niet voorspeld (noot van de redactie; toch twee keer voorspeld in het voorspelspel, waarover meer later), voor velen helemaal niet op de radar en eigenlijk te mooi om waar te zijn.

In de twintig minuten na de piep zijn bijna alle Texelse vogelaars gearriveerd. We staan met z'n allen te springen en te juichen als kleine kinderen. Wat moet dat er grappig uitzien voor iemand die niet aan vogelen doet. In het uur dat volgt bekijken we de vogel goed en Jeroen de Bruijn en Ruud van Beusekom stellen vast dat de poten ongeringd zijn en de vleugels gaaf. Bovendien duikt de vogel actief en verorbert hij de ene na de andere grote mossel. Steeds meer goed nieuws voor de mensen die onderweg zijn of al bij de boot staan.

Om 15:00 uur arriveren de eersten van het vasteland. Ik ben inmiddels helemaal verkleumd na anderhalf uur op de waddendijk. Zo snel was ik de deur uit dat ik geen handschoenen, muts of camera heb meegenomen. Koud en zonder foto's rijd ik snel naar huis, waar ik het thuisfront een foto laat zien. Dat zullen veel vogelaars herkennen: "Ja leuk, een of andere eend of zo?" "Nee joh, niet zomaar een eend! Deze is echt ongekend!" Ik leg het uit en merk dat ik nog steeds zenuwachtig ben na twee uur. Ik smeer wat broodjes, werk ze snel naar binnen en deel wat phonescopes in jongere vogelaarsgroepen.

Maar het blijft kriebelen. Na vijftien minuten druk 30 dingen tegelijk doen, stap ik weer in de auto. Daar zie ik de boot van 15:30 aankomen. Een fantastische aantocht! Gassend, rennend en struikelend stormen tientallen mensen de dijk over. Er wordt geschreeuwd, gevloekt en geknuffeld. De Texelaars kijken het eens aan, feliciteren ons en houden in de gaten of iedereen de vogel heeft gezien. Wat een solidaire, mooie hobby hebben we toch. We gunnen elkaar het beste – dit keer in de vorm van een enorme klapper!

Twitchers Brileider ©Folkert Jan Hoogstra

Ondertussen krijg ik appjes van vrienden die op de boot van 16:30 zitten. "Hou 'm vast, kan ik bij jou kijken? Wat is handig? Waar parkeren?" Maar de zon gaat al om 16:50 onder. "K*t, dat wordt spannend voor iedereen." De circa 100 mensen die met de boot van 15:30 of eerder kwamen, houden de vogel in beeld en geven actief aan waar hij duikt en weer opduikt. Het wordt donkerder en donkerder, maar achter me hoor ik gelach op de dijk. "Daar kómen ze!" Enkele minuten later bekijken nog eens 50 man de vogel in het allerlaatste licht. Juichen, feliciteren, lachen en knuffelen – nog één keer!

Het wordt echt donker en steeds rustiger. We praten na en besluiten wat te gaan eten in Den Burg. We fantaseren over de volgende dag. Het is een 50/50-kans dat de vogel er morgen weer zit. Veel Texelse vogelaars hebben de uren en dagen ervoor tevergeefs gezocht naar de Brileider. Maar ja, nu zijn we erop bedacht. Het blijft spannend. Hoe dan ook, de vogel is ongelofelijk vet! Zou dit de eerste van velen zijn, of blijft het zo'n rete-zeldzame soort? Ik hoop het laatste, maar vrees (of hoop?) het eerste. Wordt vervolgd!

Rodny Stolk

Brileider Somateria fischeri, De IJzeren Kaap Texel, 14 januari 2025 (Jaap Denee)

Indien aanvaard is de Brileider het eerste geval voor Nederland en het zesde geval voor de Western Palearctic (WP). WP-waarnemingen van de Brileider die in het boek van Marcel Haas (2012) worden vermeld, zijn afkomstig uit Noord-Noorwegen (december 1933, februari 1988 (twee mannetjes en een vrouwtje) en 15 juni 1997) en op zee ten noordwesten van Spitsbergen op 20 april 2002 (twee mannetjes en een vrouwtje). Op 20 juni 2012 vormden een mannetje en een vrouwtje, gefotografeerd vanaf een onderzoeksschip ten westen van Prins Karls Forland, het tweede geval voor Spitsbergen. Deze broedvogel van het arctische oosten van Siberië en Noord-Alaska overwintert normaal gesproken in dichte groepen te midden van pakijs in de Beringzee, die voor het eerst werden ontdekt in 1995 (Dutch Birding 26: 314-316, 2004). De winteraantallen hier bedroegen ooit 155.000, maar tegenwoordig is hij veel zeldzamer. Nog zuidelijker dan Texel is hij voorgekomen als zwerver in San Benito County, Californië, VS, waar een volwassen man werd neergeschoten en gevangen in februari 1893 (kop bewaard in een wetenschappelijke collectie). De enige andere zwerver ten zuiden van Alaska aan de westkust van Amerika (nog steeds als acceptabel beschouwd) betreft een zichtregistratie van een volwassen man voor de kust van Vancouver Island, British Columbia, op 22 september 1962.

Discussie

Sven Valkenburg  ·  15 januari 2025  11:25, gewijzigd 15 januari 2025  11:26

Welgeteld 10 (!) dagen kunnen genieten van: 'de beste soort van 2025' haha! Wat een onwerkelijke vondst! Hele grote klasse, ik lever de 'titel' dan ook met alle liefde in! 

Wim Nap  ·  15 januari 2025  12:07

Fantastisch Elian en Maurice! Heel erg bedankt! Wat een vondst!

Wim Wiegant  ·  15 januari 2025  12:12

Ik wou dat ik op deze manier ook een keer "wat tijd over had"...!
Wat een sensatie, deze super-de-hieper...!

Ed van Boheemen  ·  15 januari 2025  12:17

Wat een vondst!!! En super snel vastgelegd en doorgegeven!!! Petje af!!! Gefeliciteerd met deze super ontdekking!! Gisteren, dinsdag, mega genoten van de vogel!!! Wat een soort!!!!

Jaap Denee  ·  15 januari 2025  13:05, gewijzigd 15 januari 2025  16:26

Elian en Maurice, wat een ongelofelijke droomvondst! Dank jullie wel voor het keurige documenteren en het snel doorgeven van deze waarneming. Hierdoor was de vogel nog op de eerste dag haalbaar. Chapeau!  Dit is er één in de orde van grootte die nog heel lang door heel vogelend Europa heen echoot.

En Rodny: lekker geschreven en dank ook, kerel, voor het effectieve checken, het doorgeven en het ter beschikking stellen van je scoop op maandagmiddag iets na vieren. Volgens het boekje!

Tiemen De Smedt  ·  15 januari 2025  13:05

Wat een fantastische vondst!! Fijn om dit soort verhalen te lezen. 

Hopelijk blijft de vogel nog eventjes want 100-en andere vogelkijkers uit gans Europa zullen de komende dagen willen komen kijken.

Op deze vogel zullen nog meer vogelkijkers afkomen dan de Sperweruil en Roodkeelnachtegaal denk ik.

Diederik Kok  ·  15 januari 2025  13:14

Veel vogelaars zullen voor altijd onthouden 'waar was je op het moment dat de ontdekking van de Brileider bekend werd'. Een ontdekking van de absolute buitencategorie. Gefeliciteerd en dank Elian en Maurice, ook voor de snelheid van doorgeven en bevestiging (dank Rodny). Ik heb op deze plek vaak gedroomd van Brileider (als het ooit zou kunnen, dan hier...), maar dat echt zou gebeuren had ik nooit gedacht. 

Arnoud B van den Berg  ·  15 januari 2025  13:37, gewijzigd 15 januari 2025  13:39

Er zijn mensen die alleen voor deze soort in juni naar Alaska wilden afreizen. Dat kunnen ze nu annuleren. Kun je afstrepen tegen alle verplaatsingen vanuit heel Europa naar Texel voor deze vogel: hopelijk blijft hij in ieder geval tot en met het weekend, misschien wel maanden nog. Kortom, Elian & Maurice (en ook de hulpvaardige Texelaars): bedankt!

Sebastiaan Koppelle  ·  15 januari 2025  13:53

Waanzinnige vondst! Gefeliciteerd! Zo stond ik zaterdag nog op de Brouwersdam naar Eiders te kijken met in mn achterhoofd de nihile kans op een koningseider... Brileider uiteraard niet eens als reële optie overwogen, dat kan gewoon niet...toch? Jullie bewezen het tegendeel! Ik heb er vanochtend fantastisch van genoten, dank daarvoor! 

Arjan Dwarshuis  ·  15 januari 2025  13:57

Het hele zelfontdekspelletje voelt ineens heel zinloos, nu er twee mensen in Nederland rondlopen die deze kraker op hun lijst hebben. Ik zou er al mijn vondsten voor inleveren. Voor mij persoonlijk stond deze soort in de top 10 meest gewilde soorten op aarde. De combinatie van wereldwijde zeldzaamheid en schoonheid maakt dit naar mijn mening niet alleen het gaafste geval ooit voor Nederland, maar voor heel Europa. Ik zou echt niet weten wat hier tegenop kan. Zelfs geen enkele albatros, uil of zandhoen. Of er moet een keer een lepelbekje bij westhoek opduiken...

Edwin Russer  ·  15 januari 2025  14:06, gewijzigd 15 januari 2025  15:41

Zoals Diederik al zegt’ waar was je op het moment dat de vogel bekend werd gemaakt’ Maar elke keer als ik langs die plek rijdt, tijdens ons jaarlijks weekje op Texel, zal ik weer die siddering, spanning en ontlading voelen. Elian en Maurice: jullie namen staan voor eeuwig gegrift in de Nederlandse vogelverhalen van ontdekkingen die je als een holy grail kunt beschouwen, eigenlijk is deze knaller wel de holy grail en vraag mij echt af welke deze nog gaat overtreffen! Ontzettend bedankt voor de ontdekking en het snelle doorgeven, ik kon niet op de dag van de ontdekking maar gisteren van deze prachtvogel genoten. 

Jan van der Laan  ·  15 januari 2025  15:34, gewijzigd 15 januari 2025  15:54

Fantastisch, Elian en Maurice, heel erg bedankt. Elian treedt toe tot het steeds groter wordende lijstje van vrouwelijke vogelaars die een goede soort ontdekten, houd dit vast, blijf vogelen!

Dick Groenendijk  ·  15 januari 2025  15:38

Heel bijzonder! Ik zit hier nog steeds na te gloeien. Ik begrijp dat een echte goeie soort (zoiets als een Pacifische Parelduiker) tegenwoordig benoemd wordt als een RAMMER. Ik heb het idee dat dit dan een soort Overgroot-RAMMER moet zijn. Heel veel dank!

Patrick Bouthoorn  ·  15 januari 2025  16:10

Het was dan wel geen lifer voor mij, maar 32 jaar na Barrow, Alaska kun je hier alleen maar van dromen. En dat in Nederland. Heel vogelend Europa komt hierheen. Als ie blijft krijgt Texel een piek in hotelovernachtingen in deze slappe periode. Ook de hoteleigenaren denken over een paar jaar terug. Weet je nog januari 2025. De Brileider. Geweldige vondst van Elian en Maurice. Bedankt. 

Peter Links  ·  15 januari 2025  16:33

Gelukkig de mogelijkheid om jullie nog op deze manier te kunnen bedanken! 

Wat een fantastische vondst en jullie snelle doorgeven inclusief foto maakte voor velen (en mij) de 15h30-boot nog haalbaar. Dank Elian & Maurice, voor deze 'Mother of all'... 

Willem Bosma  ·  15 januari 2025  17:48

Mooi verhaal, wat een onverwachte megaontdekking, bedankt, ook voor het snelle doorgeven. Ik (en ik denk velen met mij) kon mijn ogen niet geloven toen afgelopen maandagmiddag deze soort werd gemeld. Zo sta je in Friesland rustig in het bos vogels te kijken, zo sta je een dikke 2 uur later op Texel naar een mannetje Brileider te kijken. 

Vol ongeloof bekeek ik de foto en kreeg ik een kleine hartverzakking. Deze heeft ooit weleens door mijn hoofd gespookt tijdens het vogels kijken, maar niet verwacht deze in NL te gaan zien. Nog steeds aan het nagenieten. Nogmaals bedankt, deze ontdekking ga je niet snel overtreffen. 

Leo JR Boon  ·  15 januari 2025  18:59

Het kwartet van eiders is compleet en dat allemaal in Nederland. Het koste mij wel 43 jaren minus twee dagen. 

Alleen een Keizerspinguin kan dit overtreffen! 

George Sangster  ·  15 januari 2025  19:49, gewijzigd 15 januari 2025  20:03

Het was zo onwaarschijnlijk, en het is toch gebeurd! Geen patroon te bekennen, dus een echte Zwarte Zwaan.

Vanochtend in de trein onderweg naar de vogel las ik het boek 'The Improbability Principle' (over hoe het komt dat superonwaarschijnlijke dingen toch gebeuren en eigenlijk best vaak gebeuren). Ik vond het wel toepasselijk op weg naar deze Übereend.

Het is ook wel prettig (althans voor mijn onderbuik) dat deze arctische vogel hier in de winter is opgedoken en driftig zeevruchten aan het opduiken was.

Ben Wielstra  ·  15 januari 2025  19:54

Bedankt en gefeliciteerd. Twitchen doe ik eigenlijk al heel lang niet meer, maar toen dit nieuws (bij mij verlaat) doorkwam voelde ik een zenuwachtigheid die ik helemaal niet meer gewend was. Heel gaaf toen-ie gisteren ineens m'n beeld in kwam vliegen en voor me neer plofte. Wat een totaal krankzinnige soort. En ik haat eenden!

Peter Lindenburg  ·  15 januari 2025  20:13

Mijn eeuwige dank aan de ontdekkers! Ik heb mijn dochter van 11 eerder uit school gehaald vandaag, zodat ze deze extreme dwaalgast die misschien wel nooit meer overtroffen gaat worden kon zien. Het was wel erg spannend met de dichte mist... Morgen heeft ze wat moois te vertellen in de klas!

George Sangster  ·  15 januari 2025  20:22, gewijzigd 15 januari 2025  20:23

Ben,

Eenden zijn fantastisch. Wist je dat sommige eenden vlees eten? En dat de langste penis ooit gemeten bij een vogel, van een eend was (42,5 cm)? En dat sommige eenden goud eten en andere eenden wel 80 meter (240 feet) diep kunnen duiken?

Jan Hein van Steenis  ·  15 januari 2025  22:14, gewijzigd 15 januari 2025  22:21

Een ongelofelijke soort, die bovendien ook nog eens leuk gedrag vertoonde (zoals Jaap onder zijn foto beschrijft).

En voor die zelfontdeklijst blijf ik gewoon op een Fuut op mijn local patch hopen!

Maar wat is er met de eerste meldingen via de Dutch Bird Alerts gebeurd? Het zou toch leuk zijn het ongeloof na te kunnen lezen...

Guus van Duin  ·  15 januari 2025  23:36, gewijzigd 15 januari 2025  23:42

Mijn hemel, jezelf moeten knijpen omdat je denkt dat het een droom is …
Ik had al heel lang een afspraak staan met oud-collega Eric Fokke, die op de Lofoten woont: 'Als er bij jou een Brileider opduikt, spring ik in het vliegtuig’. Heb hem intussen laten weten dat die afspraak kan vervallen. Mijn top-vier nu: Brileider, Ibisbill, Lepelbekstrandloper, en de Long-billed Thrush die ik lang geleden filmde.
Maar dit slaat dus alles, op 1 met stip: wat een waarneming ..! Dank jullie wel, Elian en Maurice, het natrillen duurt voort ...

Jan van Laar  ·  16 januari 2025  00:46

Ook voor mij een goede reden om naar Texel af te reizen en weer eens een "nieuwe soort" te zien. Alle redenen hiervoor genoemd heb ik ook gehad om de Texelse hoteleigenaars en mijzelf gelukkig te maken. En wat leuk om oude bekenden weer te zien, het was al lang geleden.

Ruud van Beusekom  ·  16 januari 2025  08:35

Elian is ook DJ zag ik. Had Maxi Priest van Faithless toch gelijk: God is a DJ

Rob Halff  ·  16 januari 2025  10:10, gewijzigd 16 januari 2025  10:11

Ongekend wát een soort!! Deze hadden weinigen op hun netvlies staan (ik in ieder geval niet). Elian en Maurice super super bedankt voor deze fantastische vondst. Ook grote dank aan Rodny en de overige texelse vogelaars voor de goede en snelle berichtgeving en alle updates. Veruit de beste soort van mijn Nederlandse én Europese lijst. Ongelofelijk!

Arjan Dwarshuis  ·  16 januari 2025  10:33

Voor de liefhebber, morgen omstreeks 15:45 ga ik het tijdens mijn vaste vogelrubriek bij Humberto (Radio 1) uitgebreid hebben over de brileider.

Patrick Bouthoorn  ·  16 januari 2025  14:46, gewijzigd 16 januari 2025  14:47

Voor wie deze Brileider nog eens in zijn broedgebied wil bekijken moet wel snel zijn. Sinds 2020 liggen er plannen voor wegen aanleg in de omgeving van Utqiaġvik. Verschillende corridors worden overwogen. Met name de technical memorandi 11 en 12 zijn interessant om te lezen. Hierin worden IJsbeer, Brileider en Stellers Eider genoemd.  

PS: Hoe kan ik hier een pdf uploaden?


Jan van der Laan  ·  16 januari 2025  16:09, gewijzigd 16 januari 2025  17:33

Een pdf uploaden kan uiteraard niet, tenzij je een bevriende hacker weet die de site eventjes kan platleggen. Wel kun je in een link verwijzen naar een pdf via een hyperlink. Hoe je een hyperlink maakt, wordt beschreven in deze workshop.

HIer een voorbeeld van een hyperlink naar een pdf bestand. Het gaat over een onbezonnen reis van twee dekselse jongens die graag Brileiders wilden zien. Hoe het afliep, de voorplaat verklapt al een boel.

Peter de Knijff  ·  16 januari 2025  16:24

Sorry Jan, link naar die twee dappere onbezonnen jongens werkt niet...

Jelle Scharringa  ·  16 januari 2025  16:44

tijd voor een workshop, Jan !

Jan van der Laan  ·  16 januari 2025  17:34, gewijzigd 16 januari 2025  17:34

Ik weet niet wat jullie digibeten de hele dag doen! 
(zat een slash teveel in, my bad) 

David Uit de Weerd  ·  16 januari 2025  18:53, gewijzigd 16 januari 2025  19:16

Elian en Maurice: geweldig bedankt, morgen weer naar TX! @Jan: gave trip en verslag! @Ruud: van Insomnia hadden velen maandagnacht last van. 😉

Robert Keizer  ·  16 januari 2025  19:35

@David met de trein naar TX ? 😉

David Uit de Weerd  ·  16 januari 2025  19:38

😬😉. Meerijden. 😉

Patrick Bouthoorn  ·  16 januari 2025  20:03

@Jan. Jullie tocht was min of meer reden voor ons om ook die kant op te gaan. Ik vloog alleen naar Vancouver en ben via Calgary voor wat prairie naar Banff en Jasper NP gereden. En toen wij toch bezig waren maar meteen over de Alaskan Hwy naar Anchorage. Een prachtige route door Yukon. Nog nooit zoveel beren en elanden gezien. Toen Pribilofs, Kenai schiereiland, Denali en Barrow. En vanuit Anchorage terug en via Cassiar Hwy door West British Columbia naar Vancouver. Twee dagen Vancouver Island was het sluitstuk na 5 weken en 12000 km rijden. 

Link komt er aan.

Patrick Bouthoorn  ·  16 januari 2025  20:13

Bedreiging voor brileidereend?

Hier wat interessant leeswerk over het broedgebied van Brileiders en Stellers Eiders en mogelijke bedreigingen. 


Roel Schwartz  ·  16 januari 2025  20:26

Mooi rapport Patrick met een zeer uitgebreid onderzoek.

Lieven De Temmerman  ·  17 januari 2025  09:38, gewijzigd 17 januari 2025  09:39

Naast de obligatoire maar welgemeende 'dank u!' aan Elian en Maurice, en ook dank aan George om mijn mannelijk ego te doen krimpen met zijn weetjes over Lake Duck en andere:

Een bevriende Brit zoekt een lift, vrijdag 24 januari, net na tussenlanding op Schiphol om 5u 's ochtends. Ik kan me inbeelden dat er die dag nog mensen rijden en Schiphol passeren op weg naar Den Helder. Hij wou al op zoek naar een taxi (en ik heb al de trein aan hem voorgesteld, taxi leek me overkill en niet zo handig als een lift), maar hij zou in de vroege namiddag terug op Schiphol moeten zijn, dus het mag/moet vooruit gaan. 

Wie hem uit de nood wil helpen (al is het maar voor de heenrit, hij sprak ook al van desnoods zijn vlucht in de namiddag te verplaatsen) mag mij altijd even mailen! (en excuus voor off-topic te gaan)

Wouter Puyk  ·  17 januari 2025  15:52

Wat een leuk opgeschreven en anekdotisch verhaal Elian en Maurice, alsof jullie al jaren meelopen met dit spel, en dat is misschien ook wel zo!

Er is geschiedenis geschreven!


Eric van Andel  ·  17 januari 2025  17:52, gewijzigd 17 januari 2025  17:55

Ik vogel pas 2 jaar maar toch. Een Maleo zien op Sulawesi Indonesië was al een redelijk hoogte punt in mijn "jonge" vogelcarriëre . Maar deze "jongen" in eigen land overtreft dit toch!

Maurice Prins & Elian Hijne  ·  19 januari 2025  18:13

Heel erg bedankt voor alle mooie, ontroerende en overweldigende reacties!

Blij dat de Brileider heeft besloten nog even op Texel te blijven, zodat zoveel vogelaars van ‘m konden en kunnen genieten! 

@Rodny Stolk Mooi verhaal, superleuk om te lezen wat er na zo’n melding allemaal gebeurt achter de schermen van twitchend Nederland :). 

@Ruud van Beusekom, jij was altijd één van onze vogelgoden, dus ga de orde der dingen nou niet omdraaien ;)

Remco Hofland  ·  19 januari 2025  18:58

@Diederik, ik zat in een busje in Bangladesh met nog zes Nederlandse medevogelaars. Ik kon, als enige met een Bangladese SIM-kaart, de melding plus foto meteen doorpassen aan Garry, die bijna uit het busje viel van ongeloof en de dagen erna best wel gespannen was of de vogel even zou blijven. Ondertussen hebben Garry cs de vogel gezien maar zit ik nog even in Azië. Met mijn beide medereizigers heb ik het semi-serieus gehad over ‘even op-en-neer’ naar NL en hoe dat ons € 9.000 zou opleveren (Guwahati-Amsterdam-Guwahati is maar € 1.000 en een reis naar Alaska toch snel €10.000) maar ik geloof dat we toch hebben besloten te blijven. Al doet het wel pijn, deze ultieme soort in de wachtkamer te moeten zetten, en dat zelfs ondanks de twee fantastische Tijgers die we vanmiddag zagen!

Garry Bakker  ·  19 januari 2025  20:43, gewijzigd 19 januari 2025  20:49

"Best wel gespannen" is nog de mildste kwalificatie, na de ontdekking van de duiker twee weken vóór thuiskomst en dan die eend erbij, de beste vogel in NL ooit die het flikt precies ontdekt te worden in een relatief korte periode van je leven dat je níet in het land bent... (de Roetvlieg missen had ik verdiend, dit niet!). Het kwam allemaal goed en dat gaat bij jou vast ook wel gebeuren Remco.

Lennart Verheuvel  ·  20 januari 2025  08:17

Alaska is goedkoper dan je denkt Remco! Iig goedkoper dan 10.000 euro. Maar je zit nu toch in een van de mooiste delen van India dus probeer daar ook maar van te genieten. Tragopannetjes zijn ook mooi! Voorlopig lijkt de eider nog geen aanstalten te maken om weg te gaan.

Jan Hein van Steenis  ·  20 januari 2025  08:54, gewijzigd 20 januari 2025  08:59

De vlucht naar Utqiagvik/Barrow vanuit Anchorage is $300, maar daar komen dan nog auto, hotel en eten bij. Is allemaal ook duur en vooral lastig te regelen. 

Echt tranentrekkend duur zijn Whiskered en Least Auklet; die moeten nog even wachten...

Overigens zijn bijna alle Engelse vogelaars die ik ken de afgelopen week op Texel geweest (behalve degene die vorig jaar in Barrow was).

Patrick Bouthoorn  ·  20 januari 2025  09:32

Least, Crested en Parakeet zijn goed te doen op St Paul Island, Pribilofs. Ik ben toen 3 dagen met Reeve Aleutian Airways gegaan en dat was toen al duur. Whiskered is inderdaad lastiger op de Aleoeten, want dan moet je naar Dutch Harbor vliegen (nog duurder $1500) of met die postboot. Weet niet of die nog bestaat.  

Jan Hein van Steenis  ·  20 januari 2025  10:11, gewijzigd 20 januari 2025  10:11

Een excursie naar St Paul kost inmiddels zo'n $4000 en dan moet je maar hopen dat het vliegtuig kan landen!

Lennart Verheuvel  ·  20 januari 2025  11:21, gewijzigd 20 januari 2025  11:23

Wie weet wat Texel ons nog meer gaat brengen :) Voor die alken was overigens mijn idee om ooit zo'n boottocht te doen langs Rusland waarvan er ook wel verslagen op deze site hebben gestaan. Geen idee wat er daarna qua soorten nog over is, maar dat leek me het meest kosteneffectief. Over 10 jaar kan het vast wel weer...

Patrick Bouthoorn  ·  20 januari 2025  11:44, gewijzigd 20 januari 2025  11:47

Zo duur al, Jan Hein. En van het landen dat klopt. Toen wij terug moesten was mist een aardig probleem. Ik was blij dat onze Lockheed Electra (dat was in 1993 nog zo) opeens toch kon landen. Er schijnt ergens een point of no return te zijn en dan vliegt ie zo weer naar Anchorage terug.  

@Lennart. Volgens mij is Max ooit met zo'n boot van Japan via Kamtchatka naar de Aleoeten gegaan. 

Jan Hein van Steenis  ·  20 januari 2025  13:24

Een deelnemer aan de "Ring of Fire" trip een paar jaar terug moet Least Auklet nog zien, maar die kan blijkbaar wel 's winters in Japan.

Otto Plantema  ·  20 januari 2025  16:16

Droomvondst.

(Bril)eiders in Barrow  en alken op de Pribilof islands waren voor mij ook buiten-categorie (in 2009 en 2014). Blijft een aanrader !!!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.