Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Laatste loodjes

13 december 2008  ·  6777 × bekeken

Vandaag,  zaterdag 13 december, ging het even behoorlijk mis. De aanleiding en oplossing volgt bij het volgende verhaal, na dit weekend!!! (Nou Nou Nou... wat een spannende cliffhanger)

 auto1

auto 

Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een bewogen vogeljaar. Terugblikken doe ik nog niet (uit bijgeloof), maar ver vooruit kijken hoeft ondertussen ook niet meer. De kaarten lijken geschud te zijn. Ik werd laatst nog wel opgeroepen om... "als ik dan toch ten onder ga" dat nog wel even "strijdend" te doen! Nou...ik kan vertellen, ik kachel rustig als een dolle stier door hoor! Kansloos of niet!

Ook de afgelopen weken is het dagelijkse ritme waar het gehele jaar uit bestond vastgehouden. Qua nieuwe soorten heeft het weinig opgeleverd, (een Humes Bladkoning kon ik als nr 336 bijschrijven,) maar de momenten zelf waren des te waardevoller. Het is lekker om soms alleen en vaak samen uit te waaien aan zee, rond te dolen dor het land of rustig naar de lucht te staren, wachtend op dat wat overvliegt. De gesprekken naast en achter me gingen vaak over dingen waar ik me dit jaar niet zo heel veel mee bezig heb gehouden. Bijzonder vermakelijk om aan te horen was en is het zeker. Onder het motto: "keep focussed" bleef alles op zij gezet worden om te jaarlijsten. Nog vaker gingen en gaan de gesprekken over alles wat met vogels te maken heeft. De hele dag door! Het gekwetter van een nest jonge mezen is er niets bij! En ook het gekibbel wat je in zo'n nest aantreft, komt (gelukkig) heel regelmatig voor! (Lees het vooral met een enorme knipoog)

A: "Laten we hier rechtsaf gaan"   B: "nee, ik wil links!"    A: Nou, stop dan maar... want dan stap ik uit! Ik ga wel lopen!"

A: "Kijk, daar zit een kleine kar" B: "Nee sukkel, da's een Bosriet. Man..., jij kan echt niet vogelen"

A: "Wij willen naar de Notenkraker"  B:  Ja, maar ik moet nog een amerikaanse wintertaling voor m'n maandlijst"   A: "Dan doe je dat toch lekker! Dan gaan wij wel met de bus naar de boot toe!"

A: "Laten we morgen naar Lauwersmeer gaan"  B: "Alweeheer, we willen nou wel weer eens naar Zeeland"

A: "Halloooo...! We staan al zeker 15 minuten bij die Sneeuwuil! Ik heb er echt genoeg van. Laten we ajb gaan"

A: "Kijk... 250 koperwieken! Gaaf zeg!" B: "Man wat lul je nou... er zit 1 kramsvogel tussen hoor!"

A: "Het lijkt me leuk om naar die Aziatische Goudplevier te gaan"  B: Ja dahag, ik heb dat beest nou wel vaak genoeg gezien. Kan je voor dit weekend niks beters verzinnen ofzo!"

A: "Je bent me gewoon de les aan het lezen, denk je soms dat ik niet kan vogelen"   B: Ach joh... je denkt echt dat je alles weet he!"

A: "Kijk, kijk... een super scherpe foto van een tapuit!"    B: "amateur... er zit een zandkorrel voor z'n linker teennagel"

Nou... zo kan ik nog wel een boek van al dit soort annekdotes vol schrijven. Het wordt bijna echt leuk om terug te lezen!!

  • Kort terug blikkend op de voorbije dagen hebben we het volgende gedaan:

Op donderdag 27 november bracht ik een kort bezoek aan de Zuidpier van Ijmuiden. De wind was hard genoeg om de pier afgesloten te houden. In de verte kon ik nog net een ijseend ontwaren! Vrijdag 28 november ging ik voor de laatste maal dit jaar naar telpost brobbelbies Noord. 30 november werd de marathon-telling afgesloten en ik wilde nog graag even wat mensen met het resultaat feliciteren! Een rode wouw en een telpostrecord van kleine zwanen pikte ik nog even mee. Zaterdag 29 november verzamelden we op een grasveldje in Zeewolde. Hier gingen we pestvogels twitchen. Big brother was watching us, want uit het niets kreeg ik een sms met de vraag wat ik bij die pestvogels deed... ik moest opjacht gaan naar nieuwe jaarsoorten. Ik verontschuldigde me, maar reed toch, zoals het plan was, rustig verder door Flevoland. We sloten de dag af op de Huizerpier, waar een eider, ijseend en kuifduiker ronddobberden!

Zaterdag 6 december verzamelden we bij een tankstation ten nooren van Zwolle en reden met 1 auto verder naar het Lauwersmeer. In het Vlinderbalgbos gingen we een poging wagen om de Humes Bladkoning te vinden. veel moeite was hier niet mee gemoeid. Het beestje was vrij frequent aan het roepen en liet zich aardig bekijken. Een leuke groep van rond de 20 bonte kraaien waren aan de over kant van de doorgaande weg aan het meeloeren. Christian was al een vervent tekenaar en ook Teun heeft nu z'n potloodpunt geslepen! Een mooie man ijseend in het lauwersmeer langs de N361 fungeerde als object. Het heeft even wat tijd gekost (en voor de wachtenden des te meer), maar dan heb je uiteindelijk (verrassend genoeg) een behoorlijk gelijkend plaatje!

 scoop  bonte

We reden met z'n allen terug naar Uden om tijdens een gezellige avond het jaar en alle foto's te evalueren. Ook de plannen voor 2009 zijn nu goed uitgewerkt, al blijven er nog wel wat eindjes open staan! Een enkeling zette de nacht voort in 1 of andere brabantse bierschuur en had daardoor iets meer moeite om de volgende dag wakker te worden. Desondanks waren we de volgende dag, zondag 7 december, bijtijds op de brouwersdam te vinden. Het vroor, de zon scheen, en door het windstille weer was het prima uit te houden in een enkele trui! We kropen als van ouds over de blokken om zo dicht mogelijk bij dat ene vogeltje te komen voor een leuke plaat (zijn de verstoorders nou twitchende fotografen of fotograverende twitchers...? Ik ben het spoor bijster, maar de afspraken waar je je aan hebt geconformeerd, door lid te worden van DBA, bieden gelukkig duidelijkheid! Naast life -, jaar-en maandlijst jagers zijn we ook nog rode soorten scoorders. Omdat we er vandaag maar 1 van die specifieke soort hadden (kuifaalscholver) viel de dag dus enorm tegen ;-)

f