Alwin's Birding Year 2009

Het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda (339 soorten in 2000) is acht jaar verder nog steeds niet gebroken. Peter de Vries probeerde het moedig maar tevergeefs in 2007. Het leverde hem wel de door Jan Wierda persoonlijk ingestelde trofee van Lister of the Year op. Alwin Borhem deed in 2008 een manhaftige poging en kwam virtueel langszij met eveneens 339 soorten, waarvan er echter nog drie circuleren bij de CDNA. De titel Lister of the Year was dus ook dat jaar dik verdiend. De wisseltrofee blijft de naam van Jan Wierda houden omdat zelfs in het gunstigste geval (alle drie nog roulerende soorten aanvaard) het record niet gebroken zal worden.
Jan en Peter moesten na het intensieve jaarlijsten heel lang bijkomen. Jonge hond Alwin trekt echter na enkele weken bijkomen (?) opnieuw de stoute schoenen aan. Volg hier opnieuw zijn (om)wegen om het vooralsnog onaantastbare record van 2000 te breken.

Een week rond

7 oktober 2009  ·  7303 × bekeken

Ross' Ganzen op Texel: Ik had bedacht dat maandag 28 september een lekkere rustige dag ging worden. Na zo'n mooi vogel-weekend (met Amerikaanse Goudplevier, Noordse Boszanger en Raddes Boszanger als bonus) werd er vandaag vast niets gevonden (aanname). Met een gerust gevoel verliet ik het huis, de telescoop thuis latend.

In de middag kwam er verandering in de vermeende rust. Een 4-tal Ross' Ganzen had Texel verkozen als tussenstop. Een tussenstop kan tijdelijk of langdurige zijn. Lang of kort, ik moest er in ieder geval bij zijn en wel vandaag nog!

Ik had 2 uur nodig om netjes weg te kunnen en moest nog zeker 3 uur rijden voordat ik in Den Helder kon zijn. Om 18.28 kocht ik het kaartje voor de veerboot. Ik passeerde slagboom 1, haalde nog net slagboom 2, maar bij de 3e zat ie echt dicht. De kapitein gaf een dot gas (kolen zullen het in ieder geval niet zijn) en vaarde zonder mij de haven uit.

Balen...dat betekende dus dat het vandaag geen Ross' Gans-dag werd. Om 19.20 ging de zon onder en de volgende afvaart was pas om 19.30. Ik had een uur de tijd om na te denken wat ik zou doen en kon in alle rust de zon zien ondergaan. De overweging was: nu terug naar Amsterdam en morgenochtend opnieuw naar Den helder rijden of toch oversteken en ergens overnachten. Ik koos voor het laatste. Eenmaal op Texel was het al behoorlijk donker. In ieder geval te donker om ganzen te zien, ookal zijn ze spierwit. Voor het goede gevoel reed ik toch even langs de plek waar ik eigenlijk een uur eerder had willen zijn. Niets natuurlijk, zelfs geen geluid!

Ik zocht een hotel op, klapte de laptop open en werkte in alle rust verder.

Dinsdag 29 september was ik gelukkig wel op tijd. De boot kon ik niet missen, want ik zat al aan de goede kant van het water. Na slechts 7 kilometer rijden, arriveerde ik op de goede plek. Bij het eerste licht liepen de 4 Ross' Ganzen in het afgesproken weiland. Om 08.00 uur zat ik al weer op de boot, terug naar het vaste land.

Deception Tours 2 - Vlieland

2 dagen later (donderdag 1 oktober) stond ik samen met Toy, Teun en Christian alweer op een ander Waddeneiland. Op Vlieland vond van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober het tweede Deception Tours weekend plaats. Teun en Christian waren eerder op de dag naar Woerden gegaan om vanaf daar met Toy naar Harlingen te rijden. Ik wist zelf op het allerlaatste moment vanuit Amersfoort, Harlingen tijdig te bereiken voor de laatste afvaart naar Vlieland.

Vrijdag 2 oktober was een mooie dag met rustig weer. De bossen zaten vol met Zanglijster en Koperwieken. De ochtend begon direct met een nieuwe jaarsoort. Op het kerkhof riep een enkel maal een Bladkoning. Gedurende de dag kwamen we meerdere exemplaren tegen. In de middag werd nabij de vuurtoren een Dwerggors ontdekt. Met de fiets trok ik een sprintje vanaf camping Lange Paal en kon even later netjes aanschuiven om de tweede nieuwe soort van vandaag voor dit jaar bij te kunnen schrijven.

dwerg

gors

Halverwege de ochtend werd in de Oostvaardersplassen een Grote Grijze Snip ontdekt. In jaarlijst-termen is iedere soort er 1. Toch was de drang om meteen van het eiland af te gaan minder groot dan 2 weken geleden, toen er een Bonte Tapuit gemeld werd. Ongetwijfeld een hele foute instelling, maar ik gokte erop dat deze Snip nog wel even zou blijven zitten. Ik kan de gedachte beargumenteren, maar waterdicht is het zeker niet. Uiteindelijk een pure gok dus (die uiteindelijk wel goed heeft uitgepakt).

Zowel zaterdag 3 als zondag 4 oktober stond er veel wind, was er af en toe een bui en scheen hier en daar de zon (hebben we meteen het weerpraatje gehouden). Zaterdag struinde ik voornamelijk door de bossen met Thijs en zondag zaten we hoofdzakelijk aan zee. Nieuw was een Vaal Stormvogeltje (325), die tegen de wind in zwoegde om naar het westen te kunnen vliegen. Aan de wadden-zijde was een ijseend een leuke afsluiter van het weekend. De vogel stond op een zandplaat en was zich druk aan het poetsen.

Grote Grijze Snip - Oostvaardersplassen
Net zoals vorige week maandag met de Ross' Ganzen, moest ik ook deze maandag (5 oktober) weer op pad. De vrijdag ontdekte Grote Grijze Snip voldeed tot nu toe nog prima aan de verwachtingen en was iedere dag komen opdagen. Na een aantal uur wachten, speuren, wachten en zoeken, zat ie daar opeens. Eerst langdurig met de kop in de veren, later iets actiever, maar alsnog vrij slaperig. De gok om wel op Vlieland te blijven en niet direct naar de Oostvaardersplassen te rijden kende een risico, maar leidde gelukkig niet tot een deceptie. Net als onder tussen vele andere soorten ontbrak vorig jaar Grote Grijze Snip op de jaarlijst. Een bijzonder welkome aanvulling dus!

Zwarte Ibis - Kolham
Een andere soort die zich vorig jaar niet heeft laten zien was de Zwarte Ibis. Vorige week werd er één ontdekt nabij Bloemendaal. Ik zat op Texel en de vogel was binnen een uur alweer met de noorderzon vertrokken. Afgelopen week vloog een exemplaar rond in de Brabantse BiesBosch. Na een telefoontje met Thomas en een paar minuten nadenken (ook wel eens verstandig), koos ik ervoor om niet te gaan zoeken.

Op zondag 3 oktober werd een Zwarte Ibis opgemerkt nabij Kolham (Groningen). Met deze soort en een Grote Grijze Snip aan landzijde wist ik het hoofd nog aardig koel te houden. Beiden kwamen nog wel...!

Maandag, aan het einde van de middag werd de Zwarte Ibis van Kolham teruggevonden. Je hoeft er ondertussen geen waarzegger voor te zijn om te voorspellen hoe het dan loopt... Dinsdagochtend 6 oktober stond ik vervolgens met m'n goede gedrag douw te trappen en mist te happen in het Groninger landschap. Rond 09.15 begon er wat schot in te komen. Het zonnetje deed z'n uiterste best om door de bewolking heen te prikken. Uiteindelijk had het voldoende effect om in het plassengebied de Zwarte Ibis te zien rondstappen. Mission Completed!

Dutch Birding Texel-weekend
Komend weekend vindt het Dutch Birding Texel-weekend plaats. Ik ga nog even in diep beraadt om te bedenken wat verstandig is...wel of niet op het eiland zijn. Zoals ik er nu tegenaan kijk, zal ik in de buurt rondhangen: Kop van Noord Holland, Wieringen, Afsluitdijk.

Tot in het veld!

Discussie

Luuk Punt  ·  8 oktober 2009  18:54

Ik hoop toch dat je naar Texel moet komen, Alwin. ;-))

Ben Wielstra  ·  8 oktober 2009  20:16

Schier is the place to be dit weekend. Iedere Ross' Gans die daar poot aan de grond durft te zetten zal het bezuren!

Luuk Punt  ·  8 oktober 2009  21:17

Hahaha, ik hoop dat ze tijdens het zeetrekken tien keer door je beeld vliegen, Ben!

Jelle Scharringa  ·  9 oktober 2009  10:26

Ik weet hier ook nog een Zwarte Zwaan te zitten, vlak bij mijn huis in Utrecht. Hebben jullie die al????

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.