Alwin's Birding Year 2009

Het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda (339 soorten in 2000) is acht jaar verder nog steeds niet gebroken. Peter de Vries probeerde het moedig maar tevergeefs in 2007. Het leverde hem wel de door Jan Wierda persoonlijk ingestelde trofee van Lister of the Year op. Alwin Borhem deed in 2008 een manhaftige poging en kwam virtueel langszij met eveneens 339 soorten, waarvan er echter nog drie circuleren bij de CDNA. De titel Lister of the Year was dus ook dat jaar dik verdiend. De wisseltrofee blijft de naam van Jan Wierda houden omdat zelfs in het gunstigste geval (alle drie nog roulerende soorten aanvaard) het record niet gebroken zal worden.
Jan en Peter moesten na het intensieve jaarlijsten heel lang bijkomen. Jonge hond Alwin trekt echter na enkele weken bijkomen (?) opnieuw de stoute schoenen aan. Volg hier opnieuw zijn (om)wegen om het vooralsnog onaantastbare record van 2000 te breken.

Hop

19 april 2009  ·  8505 × bekeken

Het doel van deze week om zowel Hop als Porseleinhoen te vinden is deels geslaagd. Na diverse eerdere pogingen dit jaar was ik afgelopen vrijdag 17 april eindelijk een Hop te snel af. Een zoekactie in Asten, een kansloze rit naar Den Helder en een vruchteloze wandeling door de duinen van Noordwijk (afgelopen woensdag) hadden, tot dan toe, niets opgeleverd. Ditmaal had ik het geluk (behoorlijk) aan m'n zijde...

De invulling van vrijdag werd donderdagavond (laat) bepaald. Een vroege Gestreepte Strandloper had een polder bij Waddinxveen als overnachtingsplek uitgekozen (naar nu blijkt heeft ie voor meerdere dagen "geboekt"). Een mooie en voor mijn gevoel vrij onverwachte kans om deze soort alvast binnen te slepen. De volgende dag bleek dit een koud kunstje te zijn en had ik de vogel al snel in een suf getalletje om kunnen zetten.

Ik raakte kort met mezelf in gesprek over de invulling van de dag die voor me lag. Na rijp beraad rolde de (Brabantse) Biesbosch uit de bus. Een bijzonder goede keuze (landschappelijk gezien), na de telleurstelling van vorige week, bij de aanblik op de Maasvlakte. Dit is ondertussen met recht een "vlakte" geworden. Eén grote woestenij waar met rap tempo gebouwd wordt en bossages met een nog grotere snelheid verdwijnen. Neem dan polder Hardenhoek: een gebied dat in een relatief korte tijd een ware metamorfose ondergaan heeft en er behoorlijk klaar voor lijkt te zijn om leuke soorten te verwelkomen.

Na een paar uur door het gebied gedoold te hebben bel ik nog even met Toy om de plannen voor zaterdag door te spreken. Terwijl we ingesprek zijn, wordt op een uur rijafstand (in Zeeland) een Poelruiter doorgegeven. Ratio en emotie raakten met elkaar in conflict. Waar het verstand zei..."komt nog wel dit jaar", had het gevoel hele andere plannen... "gaan met die banaan". Emotion-driven als ik ben (vrij naar John Maxwell) won het gevoel en begon de (vrij eenvoudige) worsteling door de avondspits.

Veerti minuten later moest er opnieuw een keuze gemaakt worden. Ditmaal een vrij lastige. Een wijze uit het Zuid-Westen (sommige Amsterdammers zijn dat soms een stuk minder) piepte heel fanatiek een Hop door. Dit exemplaar was 2-4 uur geleden op de Maasvlakte gefotografeerd. Waar deze dan nu rond scharrelde en of ie er uberhaupt nog wel zat, was onbekend. Ik zat vlak voor Moerdijk en kon kiezen om de A16 te nemenrichting Rotterdam..., richting een Hop (waarvan niet bekend was of ie er nog wel zo mooi bij zat als op de foto) of m'n weg via de A17 te vervolgen naar Scherpenisse. Via de ANWB- verkeersinformatie lijn werd al snel duidelijk dat het bereiken van de Maasvlakte een langdurige klus zou worden. Afgesloten rijbanen en een geblokkeerde tunnelbuis ging voor veel vertraging zorgen. Een wat aparte gedachtenkronkel legde de basis voor het nieuwe plan... We (ik dus) gingen gewoon allebei de vogels (poelruiter en hop) proberen te scoren. Een snelle berekening leerde dat het nog haalbaar was ook. De energie steeg, evenals de drive om te scoren. De Poelruiter had de boodschap begrepen (was binnen dus) en zorgde ervoor dat ik nog met wat licht naar de Hop van de Maasvlakte kon zoeken.

Ik nam aan dat de vogel 's middags tussen de sporen had gezeten. Nu..., met de schemering, verwachtte ik dat de vogel in de (dode) bosjes van de oude verzinking verscholen zou zitten. Niet de Hop, maar een Draaihals stootte ik hieruit op. Bingo..., weer een nieuwe jaarsoort, maar niet het doel! Na een dappere en gehaaste poging tot snelwandelen, kwam ik de vogel uiteindelijk tegen tussen het spoor.

De zoektocht naar deze soort zit erop. Het maximale is deze week alleen niet bereikt. Porseleinhoen is nog niet gelukt. De rest..., was een leuke bijkomstigheid ;-)

PS: Soms wordt wel eens gevraagd hoe het dit jaar gaat ten opzichten van 2008. Het is lastig om daarover een waardevolle uitspraak te doen, of in ieder geval een uitspraak die ook echt iets "zegt". Alleen kijkend naar de getallen komt er het volgende uit:

19 april 2008 = 209 19 april 2009 = 236 236 soorten 2008 = 26 april