Voorspelspel

Deelnemers en hun voorspellingVoorspelde soorten

BAMMM!

21 augustus 2017  ·  Steven Wytema & Michel Veldt  ·  10743 × bekeken

BAMMM! Dat was waarschijnlijk één van de eerste gedachten die Arjan Boele samen met Frank Engelen, Kees de Leeuw en Gert Vonk hadden, bij het zien van een soort van het kaliber Bruine Gent. Wat een waarneming en wat een schok ging er door vogelend Nederland heen op dat moment!

De schok die even later kwam bij twee vogelaars (jullie schrijvers van de laatste jaren) was niet net zo groot, maar ook een flinke, toen zij beseften dat met deze soort het Voorspelspel is gewonnen! Dat wil zeggen –mits de soort wordt aanvaard door de CDNA natuurlijk; maar deze vogel heeft daar vooralsnog wel de goede papieren voor. De Bruine Gent werd namelijk door slechts één iemand voorspeld! Omdat deze dame ook al een andere soort goed had voorspeld (de Roodborstlijster) heeft zij meer dan 1210 punten verdiend en heeft deze dus het Voorspelspel gewonnen!! We zullen jullie niet langer in spanning houden, de winnaar (wat ons betreft) is…..

ADRIE BENDERS!!

Van harte gefeliciteerd Adrie, allereerst namens ons twee. Als we terugkijken op de vorige voorspelspellen zijn er niet veel mensen die op zo’n korte termijn het spel gewonnen hebben, en uiteraard niemand in zo’n grote competitie. Hulde en eeuwige roem dus voor Adrie!

Voor de geïnteresseerden, Adrie had naast Bruine Gent en Roodborstlijster nog een high-potential nieuwe voor NL, namelijk Scopoli’s Pijlstormvogel, je zou dus kunnen zeggen dat het een kwestie van tijd was voordat de winst door haar binnen gehaald zou worden. Daarnaast voorspelde Adrie nog Brileider en Amerikaanse Fregatvogel: een tamelijk pelagisch lijstje dus, met uitzondering van de lijster. Maar laten we niet vergeten dat Nicky Hulsbosch en Simon Plat eveneens dicht bij de winst waren door vier soorten juist te voorspellen; die vijfde liet echter net iets te lang op zicht wachten ondanks dat de potentie van de door hen voorspelde soorten groot leek te zijn –Nicky moest alleen nog Mongoolse Plevier en Simon alleen nog Alaskastrandloper.

En nu? Nou, het lijkt ons erg leuk als er een vervolg komt op dit voorspelspel. Alvast vooruit kijkend op een eventuele nieuwe editie kun je avonden lang filosoferen over welke soorten je zou kunnen voorspellen. Om je alvast een beetje te inspireren hebben we even teruggekeken naar de soorten die gedurende het huidige voorspelspel zijn ontdekt en een trend valt daarin toch wel te bespeuren: je had (inclusief een andere ‘eenvoudige’ soort) kunnen winnen met bijvoorbeeld een Noordse Waterlijster, Glanstroepiaal, Afrikaanse Woestijngrasmus, Seebohms Tapuit of Stejnegers Roodborsttapuit. Dat er hiervan twee uit Noord-Amerika komen (en Bruine Gent wellicht ook?) en twee uit Afrika is misschien een kleine aanwijzing waar de winst in een volgende editie valt te behalen.

Een korte analyse van de nieuwe soorten van afgelopen 7,5 jaar: er zijn in die periode 22 nieuwe soorten gevonden (dat is drie soorten per jaar!), daarvan vinden er acht een oorsprong in Azië, vijf in Europa/WP, vijf zijn afkomstig uit de USA, twee uit Afrika en twee zijn pelagisch georiënteerd (Bonte Stern en Bruine Gent). Opvallend is het grote aantal zangvogels (14) en daarnaast nog Siberische Gierzwaluw en Oosterse Tortel), tegenover één stern, één meeuw, één steltje, één (waarschijnlijke) eend, één valk en deze gent dus.

De soorten die het (net) niet gehaald hebben? Dat zijn er een hoop en het zou teveel zijn om daar veel over uit te wijden. In ieder geval is er één deelnemer geweest die dubbel pech heeft gehad en dat is Gerard van Aalst. Eerst ontdekte hij een Azuurmees waarvan hij de poten niet voldoende kon vastleggen om te bewijzen dat er geen (verdachte) ring om zat. Toen kort daarop een geringde Azuurmees opdook was de definitieve doodsteek voor dit geval een feit.

Niet lang daarna werd een Amerikaanse Torenvalk gezien op Texel, welke door Gerard voorspeld was! Helaas moest ook daarvan worden vastgesteld dat hij geen ringen droeg (de valk dus, niet Gerard) en ook in dit geval lukte dat niet. Daarmee ging de winst aan de neus van Gerard voorbij. Daarnaast passeerden nog gevallen de revue van Roodsnavelkeerkringvogel, Amerikaanse Zilvermeeuw en Petsjorapieper om er maar enkelen te noemen. De meeste lezers zullen de verhalen wel kennen. Wellicht zal het ook zijn opgevallen dat Amerikaanse Tafeleend wél in ons lijstje staat van vastgestelde soorten. Het is soms maar net welke kant het dubbeltje opvalt en dus zijn we ondubbelzinnig bevooroordeeld te noemen!

Ons dubbeltje valt vooralsnog in ieder geval de kant op van Adrie Benders die we met een gerust hart tot winnaar van het voorspelspel 2010 bombarderen.

En dan nu echt over de toekomst ...
Wij hebben nog meer dan genoeg zin om een nieuw voorspelspel te organiseren. Is de animo er bij jullie ook om weer mee te doen dan horen we dat natuurlijk graag! Mocht er een vervolg komen dan willen we eenieder de gelegenheid geven mee te denken over de regels die in het voorspelspel zouden moeten gelden. Het heeft zeven jaar geduurd voordat het voorspelspel 2010 gewonnen is, dat lijkt misschien lang maar in ieder geval één vorige editie heeft het maar liefst twaalf jaar uitgehouden. Het lijkt er dus op dat zeven jaar behoorlijk snel is. Desondanks willen we graag horen wat jullie, de deelnemers, van de huidige opzet vonden. Als er iets is dat je graag anders zou willen zien dan willen we dat graag weten. Denk dan dus aan een verandering in de regels maar ook algemene feedback is meer dan welkom. Reageren kan op een twee manieren: plaats onder het huidige bericht een reactie of stuur een mailtje naar voorspelspel@feathertail.com

In de loop van 2017 zullen we laten weten of we in 2018 weer van start zullen gaan en in welke vorm. Voor nu willen we alle deelnemers, ontdekkers van al die gave soorten en iedereen die ons in de loop van de jaren heeft voorzien van commentaren, feedback en andere reacties daarvoor hartelijk bedanken!


Steven Wytema & Michel Veldt

NB voor de volledige eindstand, deelnemers etc. zie het hoofdmenu aan de linkerkant. 

Discussie

Teus Luijendijk  ·  23 augustus 2017  18:18

Prima opzet, vooral niets aan doen. Ik kijk uit naar een volgende editie!

Folkert Jan Hoogstra  ·  24 augustus 2017  15:50

Ik zou het ook weer in dezelfde vorm doen!

David Uit de Weerd  ·  27 augustus 2017  11:02

Leuk, doorgaan met een volgende editie!

Arnout Linckens  ·  11 september 2017  19:53

Het spel duurt mij veel te lang en omdat het ontdekken van nieuwe soorten niet sneller zal gaan, moeten de regels worden aangepast.

De winnaar is diegene die het eerst de helft van het maximale aantal punten plus één haalt. Dit betekent dat iemand kan winnen met één goed voorspelde soort, maar dat hij wel de enige is die die soort heeft voorspeld. Als je in dit grote deelnemersveld als enige een soort voorspelt, is dit wel een heel goede en onverwachte soort. Wie dat doet, mag gelijk winnen.

Jan Hein van Steenis  ·  13 september 2017  10:11

@Arnoud: ik vind 7½ jaar ook wel een beetje lang.

Hoe lang zou deze editie hebben geduurd met de 50%+1 regel?

Steven Wytema  ·  17 september 2017  06:48

Als ik het nu (vanaf mn mobiel) even snel check niet veel eerder: heel lang stonden Michel en Michiel bovenaan met 50% (beiden Thayers meeuw goed), totdat Ferry daar met Langstaartklauwier en Siberische Gierzwaluw overheen ging.

Steven Wytema  ·  18 september 2017  14:11

Arnout, wat je misschien niet meerekent, zijn de soorten die door niemand zijn voorspeld. Als 1 iemand die goed had, was het spel waarschijnlijk al veel eerder afgelopen:124 mensen met 1 goede soort na de Bruine Klauwier, en die 5 soorten in 2010, '12, '13, '14 en Seebohms 2017. Als het spel na +/- 3 jaar is afgelopen (dus 9 nieuwe soorten verder) zijn er bovendien een heleboel mensen die geen één soort goed hebben. Dat maakt het spelletje voor hen natuurlijk ook minder leuk.
Maar goed: we zullen je mening zeker meenemen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.