Evenementen

Programma Dutch Birding Vogeldag 2018 - Lunteren, 3 februari

23 januari 2018  ·  Marten Miske  ·  12956 × bekeken

De komende Dutch Birding Vogeldag vindt plaats op zaterdag 3 februari 2018. Ook dit jaar weer op dezelfde locatie centraal in het land, Congrescentrum De Werelt te Lunteren (Gelderland). Het belooft een interessante dag te worden en iedereen is welkom!


In 2018 zal de 40ste jaargang van Dutch Birding verschijnen. Om die reden hebben we dit jaar een aantal lezingen waarin terug zal worden gekeken op de afgelopen 40 jaar. Uiteraard zal het over de vogels gaan maar ook de (technologische) ontwikkelingen en de achterklap zullen niet onderbelicht blijven. Daarnaast is er natuurlijk ook weer aan de inhoud gedacht.

De dag zal worden geopend door voorzitter Remco Hofland, die ons (kort) zal vertellen welke ontwikkelingen Dutch Birding het afgelopen jaar heeft doorgemaakt en wat de plannen zijn voor de toekomst. Na deze administratieve tick zal Jan van der Laan de dag aftrappen met een verhaal dat ons mee terug in de tijd zal nemen. Wat is er de afgelopen 40 jaar allemaal gebeurd in Nederland op gebied van zeldzame vogels en wat kunnen we wellicht nog verwachten.

Na de eerste pauze zullen Claes Wikström, Mårten Wikström and Erik Rask (recordhouders WP Big Year) vertellen hoe zij 2017 hebben ervaren, welke keuzes ze hebben gemaakt, welke zaken ze goed hebben gedaan en uiteraard ook welke fouten ze hebben gemaakt. Voor iedereen die ooit nog de plannen heeft om zelf een poging te wagen een must om te komen kijken dus!

Na de middagpauze zal Peter de Knijff ons ‘het verschil uitleggen tussen een Tjifjaf’ en zal hij ook nog een update geven van de stand van zaken rondom veldwaarnemingen van de afgelopen tijd. Aansluitend zal Christian Brinkman ons meer vertellen over vogelrui, een onderwerp dat wellicht voor velen als ingewikkelde materie wordt gezien. Een laagdrempelige lezing over deze materie is daarom een goed startpunt om je er eens in te verdiepen.

Na de laatste pauze van de dag zal niemand minder dan Wim Wiegant het podium weer betreden om ons op zijn unieke wijze meer te vertellen over de (technologische) ontwikkelingen die het vogels kijken in Nederland de afgelopen 40 jaar heeft meegemaakt.

In de ruime foyer van het congrescentrum is zoals altijd een vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Indien u ook interesse heeft om met een stand aanwezig te zijn, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Marten Miske (marten.miske@dutchbirding.nl).

Een mededeling van huishoudelijke aard is het verzoek van De Werelt om binnen geen zelf meegebrachte consumpties te nuttigen. We hebben De Werelt verzocht het lunch-aanbod uit te breiden, dus u kunt rekenen op een ruimer aanbod, waaronder soep en luxer belegde broodjes.

Zoals eerder genoemd is de locatie zoals u van ons gewend bent congrescentrum De Werelt in Lunteren (Westhofflaan 2). De zaal gaat open om 09:30 uur. Het programma duurt tot c 17:00 uur en tussen de lezingen door zijn ruime pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5.00. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen lid te zijn van Dutch Birding om op 3 februari 2018 aanwezig te zijn. Hieronder ziet u het volledige programma, (onder voorbehoud van wijzigingen).

Namens het bestuur, Marten Miske


Programma Vogeldag 2018

09:30 uur
Zaal open

10:00-10:30 uur                
Welkomstwoord door dagvoorzitter Rutger Wilschut
Korte terugblik op het Vogeljaar 2017 en ontwikkelingen binnen Dutch Birding door voorzitter Remco Hofland

10:30-11:15 uur
40 Jaar Zeldzame vogels  in Nederland door Jan van der Laan
Wat zagen we 40 jaar geleden tijdens een beetje herfstdag? Welke soorten zijn zeldzamer geworden, welke algemener, welke soorten komen waarschijnlijk nooit meer en welke soorten gaan we nu echt eindelijk zien in de komende jaren? Jan van der Laan zal een overzicht geven over verleden, heden en wellicht de toekomst.

11:15-12:00 uur
Pauze 

12:00-13:00 uur

Tactics and timing when attempting a Big Year in WP  door Claes Wikström, Mårten Wikström and Erik Rask
We'll be talking about different choices that have to be made for a Big Year in WP. Where to be when and why. Some of the trickier WP birding destinations will be described. We'll also describe the twitching strategy we used. Twitching in WP is different than twitching at home due to cost and travel distance, allowing for some hard choices to be made


13:00-14:15 uur
Lunchpauze

14:15-14:45 uur

Het verschil tussen een Tjiftjaf door Peter de Knijff

14:45-15:30 uur
Vogelrui voor beginners door Christian Brinkman
Rui van vogels, wat moet je daar in hemelsnaam nou weer mee?

15:30-16:00 uur
Pauze

16:00-17:00 uur
Dutch Birding en telecom! door Wim Wiegant
Dit jaar zal Wim Wiegant een lezing verzorgen over de ontwikkelingen in de telecommunicatie (telefoonlijsten, piepers, internet, alerts, whatsapp, telefonie, telepathie, teleportatie, televisie, televenementen) sinds het begin van de Dutch Birding Association. Wat is er gebeurd, wie is de schuld, en welke soorten betreft het ...?

17:00 uur 
Samenvatting en sluiting door dagvoorzitter Rutger Wilschut


Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  20 december 2017  14:53

Leuk programma! En leerzaam ook nog. Als er geen code rood gegeven wordt kom ik zeker.

Peter C. Meijer  ·  25 januari 2018  14:43

Dezelfde reactie als Gijs, tenslotte was ik er vanaf het begin bij betrokken.


Peter C. Meijer

Middenmeer

Hans Gebuis  ·  26 januari 2018  09:03

Zeker een paar leuke onderdelen. Zoek nog een lift vanuit Dordrecht.

Gr.Hans.

Hans Gebuis  ·  26 januari 2018  17:29

Voor elkaar inmiddels.

Johan van 't Bosch  ·  31 januari 2018  14:52

Er is meestal ook een moppersmurf, dat ben ik dan nu.... Ik begrijp dat diverse mensen hebben verzocht om meer tijd om bij te kletsen en dat dat nu in het programma is verwerkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat het nu wel een beetje de andere kant op is doorgeslagen. Ik vind het veel pauze en weinig lezingen.

Jelle Scharringa  ·  31 januari 2018  15:10

Ik vind het goed, ik ga meestal voor de kraampjes. Die lezingen gaan toch maar alleen over vogels!

Janneke Kimstra  ·  2 februari 2018  11:11

Lijkt mij de perfecte balans tussen lezingen en bijkletsen. Tot morgen allemaal.

Arnoud B van den Berg  ·  4 februari 2018  11:00

Extra dank aan Jan van der Laan (aan het begin van de dag) en Wim Wiegant (aan het eind) voor hun met humor gepresenteerde leerzame terugblikken op 40 jaar 'vogelen'. Aan Christian Brinkman voor een rijk geïllustreerde lezing over hoe je veren van verschillende leeftijd en dus leeftijden van zangvogels kunt herkennen; dit is een onderdeel van het vogelen waarop je als vogelaar eigenlijk voortdurend moet oefenen. En aan Peter de Knijff voor opnieuw een presentatie waarin op basis van zijn DNA-onderzoek onze ideeën over het voorkomen van tjiftjaffen in ons land moeten worden bijgesteld; naast veel Siberische Tjiftjaffen tristis zijn hier nu ook twee zeldzame(re) collybita-taxa vastgesteld: Scandinavische abietinus en in november zelfs een paar keer Turkse brevirostris. Verder maakte hij inzichtelijk dat recente 'Russische' artikelen over hybridezones van Siberische en abietinus geen genetisch bewijs voor één-op-één (F1) hybriden bevatten, wel voor (incidentele) hybridisaties lang(er) geleden.


Ben Gaxiola  ·  4 februari 2018  11:15

@Arnoud Een 'brevirostris' was in november, de ander in december.

Arnoud B van den Berg  ·  4 februari 2018  15:34

Vergat nog het verslag van onze Zweedse jaarlijsters over hun big year in een oude variant van het WP-gebied ('sensu BWP'). Leuk dat 4-5% van hun jaartotaal cat C-soorten betrof en dat ze zo enthousiast waren over onze diksnavelmezen. 

Gijsbert van der Bent  ·  4 februari 2018  21:50

En de Zweden vergaten te vertellen dat het om vader en zoon en vriend ging, en dat pa (ICT-er in bonus) alles betaald heeft.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.